1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

BP sa vrátil k zisku v 1. štvrťroku po vlaňajšej strate po odchode z Ruska

BP petrol stationLondýn - Britský energetický gigant BP v utorok oznámil, že v 1. štvrťroku 2023 dosiahol čistý zisk po vlaňajšej strate spojenej s odchodom z Ruska. TASR o tom informuje na základe správ AFP a RTTNews.

Konkrétne spoločnosť vykázala za prvé tri mesiace 2023 čistý zisk 8,22 miliardy USD (7,49 miliardy eur) po strate 20,38 miliardy eur pred rokom, keď ukončila činnosť v Rusku.

Vlaňajšia strata bola najväčšia v histórii BP, keďže po invázii ruskej armády na Ukrajinu sa vzdal svojho podielu vo výške 19,75 % v energetickej skupine Rosnefť, čím ukončil viac ako tri desaťročia investícií v Rusku.

BP si v súvislosti s odchodom z Ruska zaúčtoval pred rokom poplatok pred zdanením vo výške 25,5 miliardy USD, ktorý zmazal pozitívny vplyv prudkého zvýšenia cien energií na jeho hospodárske výsledky.

Základný zisk BP bez započítania zmien hodnoty zásob za tri mesiace do konca marca dosiahol 8,67 miliardy USD v porovnaní so stratou 23,05 miliardy USD pred rokom.

Celkové tržby a ostatné príjmy vzrástli na 56,95 miliardy USD z 51,22 miliardy USD v predchádzajúcom roku. Tržby a ostatné prevádzkové výnosy dosiahli 56,18 miliardy USD, čo je nárast oproti 49,26 miliardy USD v minulom roku.

Generálny riaditeľ BP Bernard Looney označil tohtoročný výkon za 1. štvrťrok za "silný" a dodal, že sa skupina zameriava na bezpečnú a spoľahlivú prevádzku.

Spoločnosť plánuje akcionárom vrátiť 1,75 miliardy USD.

11.05.2023 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...