1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

BP predal 20 % podiel v ománskom ložisku plynu spoločnosti PTTEP

BP petrol stationLondýn - Britský energetický gigant BP v pondelok oznámil, že predal 20-percentný podiel v ománskom ťažobnom poli blok 61 thajskému štátnemu podniku PTTEP za 2,6 miliardy dolárov (2,14 miliardy eur).

Spoločnosť BP rovnako ako jej konkurentov tvrdo zasiahli blokády na zastavenie šírenia nového koronavírusu, ktoré znížili dopyt po energiách. Britský koncern si však ponechá v ománskom poli zvyšný 40-percentný podiel a bude ho naďalej prevádzkovať, dodal vo vyhlásení.

Riaditeľ spoločnosti BP Bernard Looney uviedol, že koncern je odhodlaný pokračovať v podnikaní v sultanáte. Dodal, že dohoda umožní BP podieľať sa aj naďalej na rozvoji ománskeho ropného poľa a zároveň dosiahnuť dôležitý pokrok v globálnom programe predaja aktív.

BP pod vedením Looneyho, ktorý prevzal funkciu pred rokom, keď sa začala pandémia šíriť po celom svete, sa snaží získať 25 miliárd USD z predaja aktív do roku 2025.

Minulý rok koncern predal svoju petrochemickú divíziu súkromnej konkurenčnej spoločnosti Ineos za 5 miliárd USD.

Blok 61, ktorý má rozlohu zhruba 3950 štvorcových kilometrov, obsahuje jedno z najväčších ložísk plynu na Blízkom východe.

V separátnom vyhlásení thajská spoločnosť PTTEP uviedla, že vstup do jedného z najväčších ložísk zemného plynu na Blízkom východe okamžite zvýši jej zásoby suroviny aj objem predaja a otvorí jej ďalšie investičné príležitosti.

08.02.2021 TASR

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...