1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Belgicko v pondelok vyčerpalo svoj podiel zelenej energie na rok 2019

solar panelBrusel - Pondelok 4. februára je pre Belgicko tzv. "sivým dňom", čiže dňom v roku, keď krajina vyčerpala zásoby svojej "zelenej energie". Uviedla to tlačová agentúra Belga.

V praxi to znamená, že od pondelka až do konca tohto roka budú Belgičania používať "sivú energiu", vyrobenú jadrovými elektrárňami či s použitím tradičných fosílnych palív ako sú ropa, plyn a uhlie. Ide o spôsob výroby energie, ktorý predstavuje znečisťovanie životného prostredia.

Vlani "sivý deň" v Belgicku pripadol na 2. februára, čo znamená mierne zlepšenie situácie v priebehu jedného roka. Belga pripomenula, že ak by Belgicko pokračovalo v tempe "ekologizácie" výroby elektrickej energie súčasným tempom (nárast o 0,4 % ročne), dosiahlo by prechod na čistú energiu z obnoviteľných zdrojov za 227 rokov.

Čiže nie v roku 2050, ako sa očakáva aj v súvislosti s ambicióznymi predpoveďami Európskej komisie (pre celú EÚ), ale až v roku 2246.

Podiel obnoviteľnej energie v Belgicku vzrástol z 8,7 % v roku 2016 na 9,1 % v roku 2017. V roku 2019 dodávky zelenej energie postačili iba na 33 dní.

12.02.2019 TASR

 

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...