1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Belgicko navždy odstaví od elektrickej siete svoj prvý jadrový reaktor

nuclear power plant1Brusel - Pre belgický jadrový reaktor Doel 3 začalo posledné odpočítavanie. Presne v noci z 23. na 24. septembra bude odpojený od elektrickej siete vôbec prvý jadrový reaktor v Belgicku, uviedli belgické médiá. Jadrový reaktor Doel 3 sa nachádza na brehu rieky Šeldy v blízkosti mesta Antverpy.

Zákon z roku 2020 o postupnom obmedzení jadrovej energetiky stanovuje, že k zastaveniu činnosti tohto reaktora musí dôjsť najneskôr 1. októbra. Pôjde o prvý belgický reaktor, ktorý bude natrvalo vyradený z prevádzky. Od polovice júla reaktor Doel 3 nebeží na svoj plný výkon, pretože jadrové palivo sa míňa a vytvára menej energie. Výkon reaktora bude klesať len do 23. septembra. Dovtedy bude reaktor Doel 3 poskytovať len približne 60 % svojej plnej kapacity.

V prvých týždňoch po odpojení reaktora budú činnosti spojené s elektrárňou podobné tým, ktoré sa vykonávajú počas bežnej odstávky z dôvodu údržby. Potom sa reaktor ochladí a o niekoľko dní neskôr sa z neho vyberie vyhorené palivo. Palivo sa bude chladiť počas niekoľkých rokov na špeciálnych miestach v samotnej elektrárni, ako to vysvetlila spoločnosť Engie Electrabel, spravujúca jadrovú elektráreň.

Podľa televíznej stanice RTBF sa v najbližších rokoch neplánujú veľké, náročné a drahé demontážne práce na reaktore. Uzavretie ďalšieho jadrového reaktora - Tihange 2 - na brehu rieky Meuse pri valónskej dedine Tihange v provinci Liége je naplánované na 1. februára 2023. V júli tohto roka spoločnosť Engie Electrabel oznámila, že prevádzka reaktorov Doel 3 a 2 bloku jadrovej elektrárne Tihange nemôže byť predĺžená z technických a bezpečnostných dôvodov. Belgicko má v súčasnosti sedem jadrových reaktorov – tri v Tihange neďaleko mesta Liége a štyri v Doel pri Antverpách.

09.09.2022 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...