1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Barack Obama chce do roku 2025 znížiť dovoz ropy do USA o tretinu

Washington - Americký prezident Barack Obama plánuje zmeny v energetickej politike, v rámci ktorých by krajina do roku 2025 znížila dovoz ropy o tretinu.

Súčasné vysoké ceny pohonných látok totiž hrozia oslabením rastu ekonomiky.

"Vždy budeme obeťou prudkých zmien na ropných trhoch, ak nezačneme pracovať na dlhodobej energetickej politike," povedal Obama v prejave na Georgetownskej univerzite.

Prezident predstavil štyri základné oblasti, ktoré by mali pomôcť znížiť dovoz na ním predpokladanú úroveň. Sú nimi zvýšenie domácej produkcie energií, vyššie využitie zemného plynu vo vozidlách ako napríklad mestské autobusy, zvýšenie palivovej efektívnosti osobných a nákladných áut a podpora biopalív. Súčasťou budúcej energetickej politiky USA by podľa Obamu mala byť aj jadrová energia, a to aj napriek stále väčším bezpečnostným obavám, ktoré vyvolalo poškodenie atómovej elektrárne v Japonsku v dôsledku zemetrasenia a vĺn cunami.

Problémom však je, že aj predchádzajúci prezidenti mali podobné vyhlásenia a nič sa nezmenilo. Navyše, akékoľvek nové iniciatívy Baracka Obamu môžu naraziť na republikánov, ktorí kontrolujú Snemovňu reprezentantov a veria, že vysoké ceny energií by mohli poškodiť Demokratickú stranu pred prezidentskými voľbami v roku 2012.
Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

31.03.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...