1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Austrálsky ťažobný koncern Rio Tinto končí s ťažbou uhlia

mine vagonSydney - Austrálsky ťažobný koncern Rio Tinto končí s produkciou uhlia. Posledným aktívom spoločnosti v tejto oblasti bol väčšinový podiel v uhoľnej bani Kestrel v štáte Queensland, na ktorého predaji sa firma v týchto dňoch dohodla.

Spoločnosť Rio Tinto v stredu oznámila, že svoj 80-% podiel v bani Kestrel predáva investičnej spoločnosti EMR Capital a indonézskej banskej firme Adaro Energy. Hodnota kontraktu predstavuje 2,25 miliardy USD (1,82 miliardy eur), pričom transakcia, ktorá si ešte vyžaduje súhlas regulačných úradov, by sa mala dokončiť v 2. polroku tohto roka.

Po predaji bane Kestrel sa tak Rio Tinto stane prvou nadnárodnou ťažobnou spoločnosťou bez uhoľných aktív. Minulý týždeň firma oznámila predaj dvoch iných uhoľných projektov švajčiarskemu ťažobnému koncernu Glencore za 1,7 miliardy USD a okrem toho firme Whitehaven Coal predala svoje aktíva v inom projekte v Queenslande zhruba za 200 miliónov USD.

Celkovo tak firma Rio Tinto získala v priebehu jedného týždňa z predaja aktív v uhoľnej oblasti 4,15 miliardy USD. Spoločnosť sa chce do budúcnosti viac zamerať na produkciu iných komodít ako železná ruda, meď a hliník.

04.04.2018 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...