1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Americký koncern Schlumberger vykázal v 2. kvartáli stratu 3,4 mld. USD

oil pipeline transneftHouston - Americký koncern Schlumberger oznámil za 2. štvrťrok vysokú stratu, keď hospodárenie spoločnosti ovplyvnili náklady spojené s rušením tisícok pracovných miest a odpisy z hodnoty aktív v Južnej Amerike.

Najväčší poskytovateľ služieb v ropnom a plynárenskom sektore na svete v piatok informoval, že za 2. kvartál zaznamenal stratu 3,43 miliardy USD (2,96 miliardy eur), čo na akciu predstavuje 2,47 USD. To znamená prudký obrat po tom, ako v rovnakom období minulého roka dosiahla spoločnosť zisk 492 miliónov USD (35 centov/akcia). Bez mimoriadnych položiek však firma dosiahla zisk, ktorý na akciu predstavuje 5 centov.

Tržby dosiahli 5,36 miliardy USD. V medziročnom porovnaní to predstavuje pokles o 35 %.

Pod nepriaznivé výsledky sa podľa agentúry Reuters podpísali náklady za viac než 3 miliardy USD. Tie sú do veľkej miery spojené s rušením približne 21.000 pracovných miest, čo je dôsledok prepadu cien ropy a plynu. To viedlo k pozastaveniu aktivít ropných a plynárenských spoločností využívajúcich služby firiem ako Schlumberger.

Ako povedal generálny riaditeľ spoločnosti Olivier Le Peuch, aj keď ceny ropy a plynu sa z marcového a aprílového historického poklesu zotavili, v medziročnom porovnaní sú stále zhruba o 33 % nižšie. Navyše na aktivity v ropnom priemysle naďalej pôsobia obavy z možnej druhej vlny pandémie nového koronavírusu.

07.08.2020 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...