1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Zisk švédskeho Electroluxu v 3. kvartáli klesol

elektrolux buidlingŠtokholm - Švédsky výrobca domácich spotrebičov Electrolux zaznamenal v 3. kvartáli pokles zisku, keďže jeho výrobu brzdil nedostatok komponentov. A varoval, že aj v budúcom roku môže mať problémy s uspokojením dopytu pre problémy v globálnom dodávateľskom reťazci.

Prevádzkový zisk najväčšieho európskeho výrobcu domácich spotrebičov za tri mesiace do konca septembra 2021 klesol na 1,64 miliardy švédskych korún (164,25 milióna eur) z 3,22 miliardy SEK pred rokom. Analytici, ktorých oslovila spoločnosť Refinitiv, mu predpovedali zisk v priemere 1,66 miliardy SEK.

Tržby sa znížili o 3 % na 30,93 miliardy SEK, keďže ani zvýšenie cien plne nevykompenzovalo vyššie náklady na námornú dopravu a elektronické komponenty.

Dopyt na trhu sa normalizoval nad úrovňou pred vypuknutím pandémie nového koronavírusu. A koncern stále očakáva, že sa bude pohybovať nad úrovňou pred pandémiou, ale upozornil na obmedzenú dostupnosť niektorých kategórií produktov počas roka s regionálnymi odchýlkami.

"Pokračujeme v úzkej spolupráci s dodávateľmi na zmiernení globálneho nedostatku dodávok komponentov, ale odhadujeme, že 4. štvrťrok bude ešte náročnejší ako 3. štvrťrok," uviedol vo vyhlásení s tým, že "hoci v roku 2022 predpokladáme postupné zlepšenia, očakávame, že náročné podmienky zostanú".

Domácnosti počas pandémie míňali viac na vybavenie domácností vrátane spotrebičov a Electrolux predpovedá, že dopyt zostane z dlhodobého hľadiska nad úrovňami pred pandémiou vzhľadom na snahy zlepšenie vybavenia domácností a hygienu.

04.11.2021 TASR

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...