1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Záplavy v Thajsku zrejme povedú k zdraženiu počítačov

Hard diskBangkok/Berlín - Spotrebitelia po celom svete pocítia následky záplav v Thajsku. Kvôli výpadkom produkcie sa očakáva zdraženie počítačov.
Pre ľudí v Thajsku sú záplavy existenčným ohrozením. Od júla zabili už 500 ľudí a materiálne škody sa odhadujú na miliardy dolárov. Spôsobia však aj výpadky produkcie, ktoré sa dotknú predovšetkým výrobcov automobilov a počítačov.

Dodávky počítačov po celom svete kvôli záplavám v Thajsku výrazne klesnú, najhorší scenár počíta v 1. kvartáli budúceho roka s prepadom až o 20 %, uvádza sa v správe spoločnosti pre prieskum trhu International Data Company (IDC). Zdražieť by mali predovšetkým základné dosky.

V Thajsku sa v 1. polroku vyrobilo 40 % až 45 % všetkých základných dosiek. Záplavy v novembri obmedzili thajskú produkciu základných dosiek približne o polovicu. Viac než 12 priemyselných parkov severne od Bangkoku muselo dočasne zastaviť výrobu. Mnoho z nich je stále pod vodou.

Dodávky pre 4. kvartál boli už vo väčšine pripravené, keď prišli záplavy. Predpokladá sa, že výpadok v posledných troch mesiacoch roka bude len okolo 10 %. Výrobcovia počítačov sa však musia pripraviť na väčšie výpadky dodávok v 1. kvartáli 2012, varuje IDC. V druhej polovici budúceho roka sa očakáva normalizácia situácie.

15.11.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...