1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Philips vykázal v 4. kvartáli aj za celý rok čistú stratu

philips logoAmsterdam - Holandský koncern Philips, ktorý je najväčším výrobcom osvetlení na svete, zaznamenal v uplynulom 4. štvrťroku aj za celý rok 2011 čistú stratu. Firma takýto výsledok očakávala pre slabý odbyt v Európe, ktorá zápasí s dlhovou krízou a tiež pre náklady spojené s ukončením výroby televízorov. A vzhľadom na neistú situáciu v ekonomike Philips predpovedá, že aj tento rok bude ťažký.     

Podľa najnovších výsledkov vykázal koncern za tri mesiace do konca decembra 2011 čistú stratu 160 miliónov eur, zatiaľ čo v 4. kvartáli predchádzajúceho roka 2010 mal čistý zisk 465 miliónov eur. Analytici, ktorých oslovila agentúra Bloomberg ale predpovedali, že bude mať stratu 25,75 milióna eur.      

Zisk Philipsu pred úrokmi, zdanením a amortizáciou (EBITA) v 4. kvartáli klesol o 45 % na 503 miliónov eur. Tržby spoločnosti sa v období október-december znížili o 3,4 % na 6,7 miliardy eur. Na príčine boli slabšie výsledky divízií zdravotnej techniky a osvetlenia, a tiež strata, ktorú vykázala divízia výroby televízorov.      

Za celý rok 2011 zaznamenal koncern čistú stratu 1,29 miliardy eur. V tejto sume sú zahrnuté aj poplatky vo výške 272 miliónov eur spojené s ukončením výroby televízorov a jej presunom na hongkonskú firmu TPV Technology.      

Philips vlani na jeseň oznámil, že v rámci reštrukturalizácie ruší 4500 pracovných miest vo svojich závodoch na celom svete, čo by mu malo pomôcť ušetriť 800 miliónov eur ročne. Podľa generálneho riaditeľa koncernu Fransa van Houtena najviac miest, až 1400, zruší firma v Holandsku.

31.01.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...