1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Philips v 4. kvartáli zaznamenal pokles zisku o 45 %

philips logoAmsterdam - Zisk holandského koncernu Philips, ktorý je najväčším výrobcom osvetlení na svete, v 4. štvrťroku 2011 klesol medziročne zhruba o 45 %.

Dôvodom je slabý odbyt v Európe, ktorá zápasí s dlhovou krízou.

Z predbežných výsledkov vyplýva, že zisk spoločnosti pred úrokmi, zdanením a amortizáciou sa za tri mesiace do konca decembra 2011 znížil na 500 miliónov eur z 914 miliónov eur v rovnakom období predchádzajúceho roka. Analytici, ktorých oslovila agentúra Bloomberg, odhadovali, že klesne na 624 miliónov eur.

Philips potvrdil, že jeho divízia zdravotnej techniky a osvetlenia má problémy s odbytom na kľúčovom európskom trhu. Presné čísla za rok 2011 zverejní holandská firma koncom januára.

Podľa analytika spoločnosti Exane BNP Oliviera Ensou trhy aj napriek varovaniam očakávali, že aspoň divízii zdravotnej techniky sa bude dariť a vylepší hospodárenie celého koncernu. Jej horšie výsledky tak naznačujú, že európsky trh je veľmi slabý.

Philips už vlani na jeseň oznámil, že v rámci reštrukturalizácie ruší 4500 pracovných miest vo svojich závodoch na celom svete, čo by mu malo pomôcť ušetriť 800 miliónov eur ročne. Podľa generálneho riaditeľa koncernu Fransa van Houtena najviac miest, až 1400, zruší firma v Holandsku.

11.01.2012 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

Súvisiace články:

Zisk Philipsu v 3. kvartáli klesol na 74 miliónov eur

Philips v 2. štvrťroku 2011 vykázal čistú stratu 1,34 miliardy eur

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...