1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Olympus zažaloval 19 vedúcich pracovníkov pre zatajovanie strát

olympus logo1Tokio - Japonská firma Olympus podala na okresnom súde v Tokiu žalobu na 19 súčasných aj bývalých členov vedenia za škody spôsobené zatajovaním masívnych strát z investícií a žiada kompenzáciu vo výške 134,8 miliardy jenov (1,35 miliardy eur).
Trhy sa v tejto súvislosti obávajú, že tokijská burza zastaví obchodovanie s akciami Olympusu, ktoré už pre škandál stratili zhruba polovicu svojej hodnoty.

Japonský výrobca fotoaparátov a zdravotnej techniky požaduje od obvinených, medzi ktorými je okrem iných bývalý predseda predstavenstva spoločnosti Cujoši Kikukawa či jej súčasný prezident Šuiči Takajama, odškodné vo výške 16,5 miliardy JPY. Z toho Kikukawa by mal zaplatiť Olympusu najvyššiu čiastku, konkrétne 3,61 miliardy JPY, bývalý viceprezident Hisaši Mori 2,81 miliardy JPY, niekdajší firemný audítor Hideo Jamada 3,01 miliardy JPY a Takajama 500 miliónov JPY.

Podľa výsledkov vyšetrovania obvinení sa buď podieľali, alebo aspoň vedeli o podvodoch v účtovníctve, na ktoré upozornil bývalý šéf firmy Michael Woodford vlani na jeseň. Tomu sa nepáčili niektoré akvizície a keď sa začal o ne bližšie zaujímať, dostal výpoveď.

Obvinení riadiaci pracovníci by mali na svoje posty rezignovať na mimoriadnom zasadnutí akcionárov, ktoré sa uskutoční v marci alebo apríli tohto roka.

11.01.2012 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

Súvisiace články:

Japonskí vyšetrovatelia urobili raziu vo firme Olympus

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...