1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Japonský Olympus odvolal pre spory vo vedení svojho britského šéfa

olympus logo1Tokio - Japonský výrobca fotoaparátov Olympus odvolal svojho britského prezidenta a výkonného riaditeľa Michaela Woodforda po iba šiestich mesiacoch vo funkcii.

Dôvodom sú podľa spoločnosti nezhody medzi správnou radou a manažmentom.

Spoločnosť informovala, že Woodford sa vo veľkej miere odklonil od ostatných členov manažmentu a tento odklon spôsobil problémy v rozhodovacom procese. Podľa správnej rady Olympus nemohol za takýchto okolností dosiahnuť svoj strategický cieľ a Woodforda odvolala. Na jeho miesto následne menovala Cujošiho Kikukawu. Nečakaný krok japonskej spoločnosti zaskočil investorov a vyvolal prudký výpredaj akcií. Hodnota akcií Olympusu klesla na tokijskej burze o 17 % na 2045 jenov (19,22 eura).

Woodford (51) bol jedným z mála cudzincov stojacich na čele veľkých japonských spoločností. V prípade Olympusu bol prvým nejaponským šéfom, pričom spoločnosť ho do najvyššej funkcie menovala v apríli, aby jej pomohol zvýšiť konkurencieschopnosť na svetových trhoch.

Podľa nového šéfa Kikukawu Woodford robil rozhodnutia platné pre celú firmu bez toho, aby to najskôr konzultoval so šéfmi jednotlivých divízií, čo viedlo k zmätkom vo vedení firmy. "Nedokázal sa prispôsobiť odlišnostiam v japonskej firemnej kultúre," povedal Kikukawa. Rozhodovací proces v japonských firmách vychádza na rozdiel od západných podnikov vo väčšej miere z konsenzu.

Woodford pracuje pre Olympus 30 rokov, pričom najskôr v roku 1981 nastúpil do britskej divízie KeyMed. Postupne prevzal vedenie európskej divízie Olympus Europa Holding a investori ho oceňujú za to, že reštrukturalizáciou a znižovaním nákladov dokázal vrátiť divíziu do zisku.

18.10.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...