1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Huawei vykázal za rok 2021 rekordný zisk

huawei logoPeking - Čínsky telekomunikačný gigant Huawei v pondelok oznámil rekordný zisk za rok 2021, ktorý medziročne vzrástol takmer o 76 % aj napriek tomu, že ho výrazne zasiahli americké sankcie. Prispeli k tomu výnosy z predaja aktív. TASR o tom informuje na základe správy AFP.

Konkrétne Huawei vykázal minulý rok čistý zisk 113,7 miliardy jüanov (16,24 miliardy eur), zatiaľ čo jeho tržby klesli o približne 29 % na 636,8 miliardy CNY, keďže zápasil s americkými sankciami zameranými na blokovanie jeho prístupu ku kľúčovým technológiám a dodávkam.

K strmému nárastu zisku Huawei za rok 2021 (po zvýšení len o 3,2 % v roku 2020) prispel predaj aktív v dôsledku amerických sankcií a slabšieho domáceho spotrebiteľského dopytu počas pandémie nového koronavírusu.

„Napriek poklesu tržieb v roku 2021 sa naša schopnosť dosahovať zisk a generovať peňažné toky zvyšuje a dokážeme sa lepšie vyrovnať s neistotou,“ povedala finančná riaditeľka Meng Wan-čou.

Kuo Pching, ktorý v súčasnosti zastáva rotujúci post predsedu správnej rady v spoločnosti Huawei, uviedol, že výkon je v súlade s prognózami.

Administratíva bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa uvalila zákaz obchodovania s Huawei s odvolaním sa na obavy o národnú bezpečnosť. V rámci sankcií nemôže Huawei používať operačný systém Android vo svojich nových smartfónov a iné dôležité technológie pôvodom z USA.

Americké sankcie spolu s pandémiou nového koronavírusu tvrdo zasiahli Huawei a prinútili ho predať svoju divíziu mobilných telefónov strednej triedy, Honor, v novembri 2020. Spoločnosť dostala prvú platbu za transakciu v marci 2021. Huawei v rovnakom čase predal aj svoju serverovú divíziu x86.

Po zavedení sankcií USA čínsky gigant zintenzívnil výskum a vývoj v oblastiach, ako je zelená energia a autonómne riadenie. A zvýšil tiež predaj svojho existujúceho sortimentu spotrebných hardvérových produktov.

11.04.2022 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...