1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Dohoda Nokie a HMD o obnovení výroby telefónov vstúpila do platnosti

nokia logo2Helsinki - Fínsky koncern Nokia oznámil, že jeho dohoda s firmou HMD Global Oy o obnovení výroby mobilných telefónov značky Nokia vstúpila do platnosti a HMD tak môže začať s ich produkciou.

HMD chce uviesť prvé smartfóny značky Nokia na trh v 1. polovici budúceho roka, zároveň bude pokračovať aj vo výrobe lacnejších mobilov Nokia.

Nokia vlani podpísala exkluzívnu 10-ročnú licenčnú dohodu s novou fínskou firmou HMD Global Oy, ktorá vznikla preto, aby oživila výrobu mobilov, smartfónov a tabletov tejto značky.

Nokia bola kedysi svetovou jednotkou vo výrobe mobilných telefónov, neskoro však zareagovala na príchod smartfónov. Konkurencia ju začala vytláčať z trhu, až sa prepadla do straty. Fínsky koncern nakoniec celú divíziu mobilov predal v roku 2014 americkému softvérovému gigantu Microsoft.

Nokia si však ponechala patentové práva na mobilné telefóny a pripravuje ich návrat vďaka dohode s Microsoftom, ktorý predal základný majetok mobilnej divízie Nokia firmám FIH Mobile Ltd., dcére spoločnosti Foxconn Technology Group, a HMD Global Oy za 350 miliónov USD (329,10 milióna eur). Súčasťou dohody je aj právo používať značku Nokia do roku 2024.

Fínsky koncern však nebude priamo vyrábať telefóny, ani neinvestuje do HMD. Dostane len licenčné poplatky, bude mať kreslo v správnej rade a bude dohliadať na to, aby nové telefóny dosahovali potrebnú kvalitu.

07.12.2016 TASR

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...