1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Čína zvýšila vývoznú kvótu na prvky vzácnych zemín

rare earths 1Peking/Šanghaj - Čína dnes zmiernila vývozné obmedzenia na prvky vzácnych zemín, keď objem vývozu pre 2. polrok stanovila na úroveň blízku tej z roku 2010. Európska únia však napriek tomu nie je spokojná a tvrdí, že opatrenie nevyrieši súčasný problém so stabilnými dodávkami.

"Sme veľmi sklamaní. Európska únia bude aj naďalej presviedčať Čínu, aby prehodnotila svoje exportné obmedzenia a zvýšila vývoz tak, aby priemyselné sektory v EÚ mali zabezpečený stabilný prístup k prvkom vzácnych zemín aj ďalším dôležitým surovinám," uviedol v oznámení na rozhodnutie Číny hovorca EÚ John Clancy.

Čína, ktorá sa na celosvetovej produkcii prvkov vzácnych zemín podieľa 97 %, stanovila pre 2. polrok vývoznú kvótu na 15.738 ton, čo znamená, že za celý rok 2011 by mala vyviezť 30.184 ton prvkov vzácnych zemín. Kvóta je takmer dvakrát vyššia než pre 2. polrok minulého roka, keď dosiahla 7976 ton. Je to však stále menej ako za celý minulý rok, keďže za ten vyviezla Čína 30.258 ton prvkov vzácnych zemín. Ide o 17 prvkov dôležitých v elektronike, najmä pri výrobe mobilných telefónov či LCD monitorov, ale aj pri výrobe hybridných áut, moderných zbraňových systémov a v oblasti zelenej energie.

15.07.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...