1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

ŽSR hospodárili v prvom polroku so ziskom 11,5 milióna eur

zsr logoBratislava - Železnice Slovenskej republiky (ŽSR), ktoré spravujú koľajnice na Slovensku, hospodárili v prvom polroku tohto roka so ziskom vo výške 11,5 milióna eur.

Tento výsledok je podľa hovorkyne firmy Martiny Pavlikovej v porovnaní s plánom vyšší o 8,8 milióna eur.

"Som rád, že ŽSR sa už niekoľko rokov pohybujú v čiernych číslach a že vykazujeme zisk. Treba však objektívne priznať, že za týmto výsledkom je nižšie čerpanie nákladov oproti plánu najmä v oblasti spotrebovaných nákupov a služieb," zhodnotil generálny riaditeľ ŽSR Martin Erdössy.

Pozitívnym faktorom je podľa jeho slov dosiahnutie vyšších výnosov z úhrad za prístup k železničnej infraštruktúre a z predaja ostatných služieb, napríklad výnosy za technické služby, opravy, údržbu a revízie a zo vzdelávacích a školiacich akcií.

Výnosy Železníc tak dosiahli v 1. polroku výšku 229,1 milióna eur, čo predstavuje oproti plánovaným výnosom vyššie plnenie o 686.000 eur. V oblasti nákladnej dopravy ŽSR zaznamenali nárast výkonov o 230 miliónov hrubých tonových kilometrov (hrtkm), na ktorom sa podieľali menší nákladní dopravcovia. "Naopak, v osobnej doprave ŽSR evidujú nižšie výkony o 242 miliónov hrtkm hlavne z dôvodu nižších výkonov súkromného dopravcu RegioJet," dodala Pavliková.

Náklady spoločnosť čerpala v objeme 217,5 milióna eur, čo je v porovnaní s plánom menej o 8,1 milióna eur. Z toho osobné náklady boli vyčerpané vo výške 109,2 milióna eur. "Nižšie čerpanie nákladov v oblasti opráv, spotrebovaných nákupov a služieb je dočasné a v nadväznosti na prebiehajúce verejné obstarávania a práce na modernizácii infraštruktúry bude čerpanie nákladov premietnuté v druhom polroku," vysvetlil generálny riaditeľ.

Železnice zamestnávali k 30. júnu 2017 celkovo 13.793 zamestnancov. "V zmysle schváleného podnikateľského plánu a v súlade s platnou zmluvou o prevádzkovaní železničnej infraštruktúry ŽSR plánujú za rok 2017 dosiahnuť vyrovnané hospodárenie," avizovala Pavliková.

14.08.2017 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...