1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Zisk American Airlines vzrástol vo 4. kvartáli o viac než štvrtinu

american airlines planeNew York - Americká letecká spoločnosť American Airlines zaznamenala v poslednom kvartáli minulého roka rast zisku o viac než štvrtinu. Výsledky čiastočne podporil zvýšený dopyt zo strany cestujúcich a čiastočne zníženie nákladov na palivá.

Tieto faktory pomohli do určitej miery zmierniť škody, ktoré spoločnosti spôsobilo rušenie letov v dôsledku uzemnenia boeingov 737 MAX.

Aerolínie oznámili, že čistý zisk za 4. štvrťrok dosiahol 414 miliónov USD (373,38 milióna eur), čo medziročne predstavuje rast o 27 %. Tržby sa zvýšili o 3,4 % na 11,31 miliardy USD a potvrdili tak odhady analytikov.

V prípade zisku upraveného o jednorazové položky dosiahla spoločnosť na akciu 1,15 USD a mierne prekonala očakávania trhov. Tie počítali s upraveným ziskom na úrovni 1,14 USD/akcia.

Spoločnosti American Airlines podobne ako konkurenčnej firme Southwest Airlines komplikuje situáciu už 10 mesiacov trvajúce uzemnenie lietadiel 737 MAX. V dôsledku uzemnenia museli American Airlines zrušiť v priebehu 4. štvrťroka zhruba 10.000 letov.

Úrady zakázali strojom lietať v marci minulého roka, keď v rozpätí necelých piatich mesiacov havarovalo druhé lietadlo tohto typu, a to za rovnakých okolností. American Airlines má vo svojej flotile 24 lietadiel 737 MAX a po niekoľkých odkladoch návratu strojov do prevádzky naposledy uviedla, že s opätovnými letmi týchto lietadiel počíta najskôr v júni.

03.02.2020 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...