1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Z terminálu dnes vypravili 33 nových vagónov pre potreby ruských železníc

TrainDobrá (TASR) - Z terminálu kombinovanej dopravy v Dobrej pri Čiernej nad Tisou si dnes dopoludnia prevzala spoločnosť Transkontajner 33 nových 90-stopových vagónov, ktoré pre nich vyrobila Tatravagónka Poprad vo svojom trebišovskom závode.

Ide o prvé zariadenia z celkového kontraktačného objemu 300 kusov.
Oficiálnemu spusteniu výroby vagóna Sggmrss 90' predchádzali podľa slov Zuzany Janečkovej z marketingového oddelenia a. s. Tatravagónka prípravy a vývoj tohto zariadenia podľa špecifických požiadaviek ruského trhu. Začatie výrobných prác umožnilo získanie certifikátu spoločnosťou Tatravagónka v apríli 2010, ktorý potvrdil jeho technické a úžitkové parametre.
"Tento vagón umožní nárast prepravnej hmotnosti pri dĺžke vlaku 1000 m o cca 800 ton a jeho výroba prebieha v prevádzkarni Trebišov, ktorá disponuje širokorozchodnou traťou. Kontraktačný objem je zatiaľ 300 vagónov," podotkla Janečková. Zároveň poznamenala, že spoločnosť Tatravagónka vyvíja v súčasnosti ďalšie prototypy vagónov a podvozkov pre potreby ruských železníc.
Na dnešnom stretnutí predstaviteľov ruských železníc, Tatravagónky Poprad a slovenskej vlády došlo k podpisu viacerých zmlúv o budúcej spolupráci. Spoločnosť OOO Integrirovannaya Vagonostroitelnaya Kompaniya a a. s. Tatravagónka podpísali zmluvu o nadobudnutí 50-% balíka akcií spoločnosti OAO Transportnoje Mashinostroenie – Transmash, Engels. Výsledkom tejto dohody bude v spolupráci s ruskou stranou výroba ďalších 1200 vagónov pre trh s rozchodom koľají 1520 milimetrov.
Minister dopravy Ján Figeľ dnes vyjadril názor, že je potrebné na území Slovenska vitalizovať železničnú dopravu ako celok "a v jej rámci aj na širokej koľaji." O ďalších krokoch, ktoré by mohli vyústiť do budovania širokorozchodnej trate, sa bude podľa jeho slov hovoriť medzi slovenskými, ruskými, ukrajinskými a rakúskymi partnermi na základe výsledkov vypracovanej štúdie k tomuto projektu z decembra minulého roka. "Širokorozchodná trať na Slovensku je realita a veľmi dôležitá súčasť hospodárskeho a regionálneho rozvoja. Je to téma nie len národná, ale medzinárodná a samozrejme európska," konštatoval Figeľ.
"Nie je to projekt iba Slovenska, Rakúska, Ukrajiny či Ruska, ale ide o projekt medzinárodného významu. Ďakujeme teda za podporu, ktorú nám slovenská vláda v tejto súvislosti vyjadrila," povedal prezident ruských železníc Vladimír Jakunin, ktorý zároveň vyjadril spokojnosť s doterajšou spoluprácou s Tatravagónkou Poprad. Podľa slov predsedu jej predstavenstva Alexeja Beljajeva museli zohľadňovať pri výrobe vagónov viacero špecifík. "Týkalo sa to napríklad klímy, teploty v Rusku môžu klesnúť až na mínus 40 stupňov Celzia," vysvetlil Beljajev.
Spoločnosť Tatravagónka patrí v súčasnosti medzi najvýznamnejších výrobcov nákladných železničných vozňov a podvozkov v Európe. Má za sebou viac ako 85 rokov skúseností v strojárskom priemysle.

21.01.2011

(Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...