1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Vlastník British Airways oznámil za minulý rok vysoký rast zisku

british airwaysLondýn - Spoločnosť IAG, ktorá vlastní aerolínie British Airways či španielsku Iberiu, oznámila za minulý rok výrazný rast čistého zisku. Prispel k tomu zvýšený počet cestujúcich aj zníženie nákladov.

IAG uviedol, že čistý zisk dosiahol vlani 2,9 miliardy eur, čo oproti predchádzajúcemu roku predstavuje rast o 45 %. Počet cestujúcich vzrástol o 7,7 % na takmer 113 miliónov. Zvýšila sa aj vyťaženosť lietadiel, a to o 0,7 percentuálneho bodu na rekordnú úroveň 83,3 %.

Prevádzkový zisk bez započítania mimoriadnych položiek vzrástol o 9,5 % na 3,23 miliardy eur. Spoločnosť zároveň upozornila, že tento rok s ďalším rastom prevádzkového zisku nepočíta.

Podľa šéfa IAG Willieho Walsha sú výsledky za rok 2018 veľmi dobré, už vzhľadom na náročné podmienky na trhu. K nim patril rast cien ropy, ako aj nepriaznivé kurzové vplyvy.

V rámci prezentácie výsledkov IAG dodal, že British Airways plánuje od americkej spoločnosti Boeing kúpiť 42 lietadiel. Podľa skupiny nákup zahrnuje v prvej fáze 18 lietadiel Boeing 777-9 s opciou na kúpu ďalších 24 strojov.

Celková hodnota kontraktu by tak mohla na základe katalógových cien dosiahnuť 18,6 miliardy USD (16,34 miliardy eur). Pri väčších nákupoch však predajcovia zvyknú ponúknuť vysoké zľavy.

12.03.2019 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...