1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

V Česku bude SŽDC nahrádzať staré budovy staníc novými, úspornejšími

railsPraha - Možnosťou nahradiť schátrané budovy železničných staníc na vedľajších tratiach sa aktuálne zaoberá Správa železničnej dopravnej cesty (SŽDC) ČR.

Vedenie SŽDC nazvalo projekt Modulárna stanica. Generálny riaditeľ spoločnosti Jiří Svoboda uviedol, že ide o vhodný kompromis pre obce na neelektrifikovaných tratiach s menším počtom cestujúcich. Na nich sa najlepšie uplatní rýchla montáž a lacná údržba.

„S tým súvisí aj možnosť, že sa nové stanice budú stavať presne podľa požiadaviek krajov, obcí a aj železničného dopravcu. Pôjde totiž o objekty poskladané z kontajnerov. Ak bude požiadavka na vyhrievanú čakáreň, bufet či hygienické zariadenie, k hlavnému kontajneru sa pridá ďalší, špecializovaný,“ uviedol hovorca SŽDC Marek Illiaš. Dodal, že ak by sa neskôr stal špeciálny kontajner prebytočným, demontuje sa a môže sa odviezť na iné miesto.

Starostovia obcí oslovení redaktormi denníka iDNES nemali proti zámeru SŽDC výhrady. Teraz im viac prekáža mnoho neudržiavaných opustených starých staničných budov. Medzi 1500 budovami, ktoré má SŽDC na starosti, je takých objektov viac ako dosť.

Experti na ekonomiku prevádzky budov uviedli, že priestorovo malé kontajnerové stanice by viedli v zimných mesiacoch k zníženiu nákladov na ich vyhrievanie. A tie nie sú vôbec nízke.

04.12.2018 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...