1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Spoločnosť Air France-KLM vykázala v 1. štvrťroku opäť stratu

Air france planeParíž - Letecká spoločnosť Air France-KLM vykázala v 1. štvrťroku 2012 čistú stratu 368 miliónov eur. Dôvodom sú vysoké náklady na palivo a ďalšie zníženie objemu nákladnej prepravy.
 
Na porovnanie, v 1. kvartáli 2011 mali aerolínie takmer rovnako vysokú stratu, konkrétne 367 miliónov eur.
 
Tržby francúzsko-holandskej spoločnosti za prvé tri mesiace tohto roka vzrástli o 6 % na 5,6 miliardy eur, ale to nestačilo na zastavenie vytrvalého poklesu zisku. Analytici pritom Air France-KLM predpovedali v 1. štvrťroku tržby vo výške 5,5 miliardy eur.
 
Dôvodom straty je zdražovanie pohonných látok. Vlna povstaní v krajinách na severe Afriky a na Blízkom východe, ako aj stúpajúce napätie v súvislosti s iránskym jadrovým programom a zastavením dodávok ropy z tejto krajiny tlačia ceny komodity smerom nahor. Náklady Air France-KLM na palivo tak v 1. kvartáli stúpli medziročne o 18 % na 1,7 miliardy eur, pričom zvýšenie objemu spotrebovaného paliva sa na účte za pohonné látky podieľalo len 1 %.
 
Skupina už v marci varovala, že rastúce palivové náklady budú mať negatívny vplyv na jej výsledky, preto v 1. polroku počíta s prehĺbením straty, ktorá v rovnakom období vlani dosiahla 548 miliónov eur.
 
Aj rast platov prispel k zvýšeniu prevádzkových nákladov a skresal zisk leteckej spoločnosti v 1. štvrťroku 2012.
 
Jediným svetlým bodom je tak nárast počtu cestujúcich v období január - marec 2012 medziročne o 5,5 %, vďaka čomu aj tržby tejto divízie vzrástli oproti 1. štvrťroku 2011 o 8,8 %.

14.05.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...