1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Pripravuje sa ďalšia rekonštrukcia ciest I. triedy, I/66 má byť vzorová

road 1Nemecká - Oprava ciest I. triedy na Slovensku pokračuje. Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR pripravuje po úspešnom zvládnutí prvého projektu, v rámci ktorého bolo v priebehu letných mesiacov zrekonštruovaných na Slovensku 100 km ciest I. triedy, druhú vlnu obnovy "jednotiek".

Ako TASR ďalej uviedol Ľuboš Jančík z tlačového oddelenia ministerstva dopravy, prvý podpredseda vlády SR a minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Figeľ dnes na ceste I. triedy č.66 – slovenskej Route 66 - v obci Nemecká v okrese Brezno oficiálne oznámil ďalší projekt, v rámci ktorého by sa malo zrekonštruovať vyše 500 km ciest I. triedy a vyše 40 mostov.

Ako Figeľ TASR ešte ráno v Banskej Bystrici uviedol k Route 66, "v rámci obnovy ciest I. triedy chceme na tejto takmer 170-kilometrovej ceste obnoviť v podstate 1/3 tejto cesty. Už päťkilometrov bolo teraz realizovaných pri Pohorelej a ďalších vyše 47 bude realizovaných v druhom balíku obnovy ciest I. triedy." Podľa neho je to však aj o tom, ako pri takýchto cestách ponúkaťkvalitnejšie, dostupnejšie služby či informácie. Ďalej zatraktívňovaťprostredie okolo ciest tak, aby motoristi, návštevníci nevnímali len cestu samotnú, ale možnosti ďalšieho využitia cestovného ruchu. "Fanúšikovia motorizmu, cestovného ruchu, bezpečnej cestnej premávky a rozvoja Slovenska spolu s ministerstvom dopravy sa zameriavajú na túto cestu ako taký etalón, alebo vzorový model bezpečnej, kvalitnej, modernej cesty I. triedy," uviedol Figeľ. Projekt slovenskej Route 66 zastrešuje Slovenská asociácia Route 66 pod vedením jej prezidenta Juraja Smrečana. Jančík dodal, že na svete sú tri cesty s číslom 66– americká "matka všetkých ciest" - Route66, cesta 66 v Juhoafrickej republike a slovenská cesta I. triedy číslo 66, ktorá vedie zo Šiah cez Zvolen, Banskú Bystricu, Brezno až na Kráľovu hoľu.

Ako uviedla Tatiana Čontofalská, starostka obce Predajná v okrese Brezno a predsedníčka Regionálneho združenia miest a obcí Horehronia a Stredného rudohoria, ministrovi poďakovala za to, že z Bratislavy upreli pohľad aj na stred Slovenska a odsúhlasili projekt, ktorý "bude pre územnú samosprávu veľkým prínosom, jednak pre rozvoj cestovného ruchu a jednak pre finančné prostriedky, ktoré by sem vlastne z cestovného ruchu mohli plynúť." Stred Slovenska má podľa nej čo ponúknuť, pokiaľ ide o prírodu. Starostka tiež vyslovila nádej, že takéto projekty budú pokračovať aj naďalej. Podľa vlastných slov nezabudla podotknúť, že popri ceste I/66, ktorá sa bude v projekte riešiť, sú aj mimoúrovňové križovatky, ktoré z hľadiska bezpečnosti a plynulosti premávky "nespĺňajú základné kritériá a sú veľkým nebezpečenstvom a veľkým zdrojom nehôd." Čontofalská teda poprosila, aby sa popri projekte riešil aj tento problém.

Jančík pokračoval, že rekonštrukcia viacerých úsekov cesty I. triedy č. 66 je súčasťou druhého pripravovaného projektu rekonštrukcie ciest I. triedy na Slovensku. Ten počíta s rekonštrukciou vyše 500 km ciest I. triedy. Ďalším projektom je obnova viac ako 40 mostov na cestách I. triedy. "Cesty I. triedy boli dlhé roky zanedbávané, hoci je na nich až polovica všetkej dopravy na Slovensku. My tento prístup meníme, čo dokazujú aj projekty, vďaka ktorým aj za pomoci európskych peňazí kompletne zrekonštruujeme takmer 700 km ciest I. triedy a vyše 40 mostov," povedal Figeľ.Slovenská správa ciest v rámci nového balíka vyhlásila minulý týždeňsúťaž na obnovu takmer 150 km ciest v Nitrianskom a Trnavskom kraji. Nasledovať budú ďalšie kraje.

28.09.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...