1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Obec Plavnica dostane nový cestný obchvat

road constructionPlavnica - Minister dopravy a výstavby Andrej Doležal (nominant Sme rodina) v piatok slávnostne poklepal základný kameň projektu preložky cesty I/68 v obci Plavnica v okrese Stará Ľubovňa.

Obyvatelia Plavnice a okolitých obcí tak dostanú očakávaný obchvat s modernizovanou cestou, ktorá tvorí dôležitý dopravný ťah v smere sever - juh v oblasti východného Slovenska, a to vnútroštátne i medzinárodne. Informoval o tom hovorca Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR Ivan Rudolf.

Priblížil, že nový obchvat s dĺžkou 5,7 kilometra budú môcť obyvatelia využívať o tri roky. Cesta prvej triedy I/68 bude podľa neho rýchlejšia a bezpečnejšia, ako je tá súčasná a jednoznačne ekologickejšia, keďže odvedie tranzitnú dopravu mimo centra obce. „Som rád, že z európskych peňazí prinášame riešenia pre ľudí v regiónoch, ktorým dopravná situácia znižuje kvalitu života. Tento cestný úsek patrí k dôležitému dopravnému prepojeniu smerom na Poľsko, a preto aj prechádzajúci motoristi ocenia bezpečnejšiu a rýchlejšiu cestu v tejto oblasti,“ povedal Doležal pri poklepávaní základného kameňa.

Rudolf vysvetlil, že obyvatelia obce Plavnica a priľahlého okolia, ktorí využívajú cestu, sa dlhodobo sťažovali na jej nevyhovujúci stav. Podľa neho riešenie situácie prináša projekt preložky cesty, ktorý bude môcť čerpať príspevok na financovanie aj zo zdrojov Európskej únie. Slovenská správa ciest podpísala zmluvu o dielo so zhotoviteľom v hodnote takmer 34 miliónov eur.

Obchvat je plánovaný v náročnom teréne. „Nová cesta sa odpojí od pôvodnej I/68 v križovatke na Ľubovnianske kúpele. Jej trasa bude pretínať rieku Poprad, rieku Šambronka aj Ľubovniansky potok. Komunikácia bude zabezpečovať dopravné napojenie obcí Plavnica, Hajtovka, Sulín a ďalších priľahlých obcí. Koniec novovybudovanej preložky cesty bude v križovatke Plavnica. V náročnom teréne je plánovaných až šesť mostných objektov,“ doplnil Rudolf.

09.07.2020 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...