1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Nová cesta cez Lipany výrazne zvýši bezpečnosť premávky

road 1Lipany – Výrazné zvýšenie bezpečnosti cestnej premávky sa očakáva od nového úseku cesty I. triedy 1/68, ktorý prechádza mestom Lipany na trase medzi Sabinovom a Starou Ľubovňou.

Do výstavby preložky cesty investovala Slovenská správa ciest (SSC) 8 miliónov eur vrátane DPH, pričom financie boli vyčlenené zo štátneho rozpočtu.

Komunikáciu sprejazdnili začiatkom októbra, bez čoho by nebolo možné dokončiť vjazd do mesta v smere od Prešova. Investor cestu za účasti ministra dopravy Jána Figeľa slávnostne odovzdal do užívania motoristom.

"Cez Lipany prejde denne 9000 áut, veľký podiel nákladných. Je to výrazná intenzita, ktorá, samozrejme, znamená prach, otrasy, hluk, ale aj kolízie a nehody. Som rád, že toto je minulosťou, pretože preložka funguje a je skolaudovaná," povedal minister dopravy.

Zdôraznil, že doprava takto nebude príťažou mesta, ale bude napomáhať nielen zlepšeniu životného prostredia, ale aj perspektívnemu rozvoju v oblasti investícií či turizmu.

Figeľ pripomenul, že štát od leta investoval do opráv úsekov s celkovou dĺžkou 100 kilometrov. Ďalších 500 kilometrov by sa malo začať opravovať na jar budúceho roka.

"Cesty prvej triedy treba dostať na primeranú úroveň tak, aby im bola venovaná pozornosť, podpora. Bez jednotiek by naša ekonomika skolabovala. K tomu treba aj rýchlostné cesty a diaľnice, ale jednotky doteraz boli výrazne v tieni, a to bola chyba," konštatoval minister.

Práce sa začali na jar 2006, neskôr však došlo k ich prerušeniu, čo si vyžiadalo zdržanie plánovaného dokončenia.

"Dĺžka stavby je 1750 metrov. Je tu 37 stavebných objektov, všetky prekládky inžinierskych sietí, dva mostné objekty regulácie tokov, oporné múry, 737 metrov protihlukových stien," spresnil Jozef Fabian zo SSC.

Spomínaná preložka začína úpravou vstupu do mesta smerom od Sabinova a končí kruhovou križovatkou v centre Lipian. Definitívne riešenie odklonenia dopravy z centra počíta s dostavbou obchvatu, ktorý je zahrnutý v územnom pláne.

"Všetci, ktorí chodíme cez Lipany, vidíme, že najkritickejšia časť je vlastne teraz odstránená. Tá prvá etapa toto vyriešila. Pre našich obyvateľov nie je dôležité len dokončenie severného obchvatu, ale aj doriešenie situácie v Prešove a Sabinove," uviedol lipiansky primátor Eduard Vokál.

Riaditeľ Krajského dopravného inšpektorátu v Prešove Miroslav Vasilko povedal, že každý takýto obchvat pomáha zlepšiť dopravnú situáciu. Výrazne sa obmedzia kolízie áut v zúžených a neprehľadných úsekoch a strety s chodcami. V minulosti tu totiž zaznamenali aj nehody s tragickými následkami.

23.11.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...