1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Najväčším problémom ZSSK sú peniaze, tie dlhuje štát

zssk cargoBratislava - Najväčším problémom Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) sú peniaze. Zhodnotil to Pavel Kravec (nominant KDH) na záver svojho pôsobenia vo funkcii jej generálneho riaditeľa, keďže v najbližších hodinách ho nový minister dopravy Ján Počiatek (Smer-SD) vymení.
 
Kravec dnes pre médiá vysvetlil, že štát dlží spoločnosti 160 miliónov eur ešte za roky 2004 až 2010. Zároveň však štát eviduje úver pre ďalšiu železničnú spoločnosť ZSSK Cargo v sume približne 166 miliónov eur. "Je možné nájsť mechanizmus, ako by sa tieto závislé požiadavky dali započítať," konštatoval s tým, že ZSSK si chce od dopravného Carga odkúpiť časť majetku.
 
ZSSK pritom už počas posledných mesiacov od Carga odkúpila niekoľko podnikov, išlo napríklad o opravárenské firmy. Týmto krokom dokázala ZSSK znížiť náklady na údržbu vozňov o 4 milióny eur. Okrem tohto rozhodnutia vyzdvihol Kravec aj ďalšie kroky v železničnej spoločnosti, ktoré viedli k systematickému znižovaniu straty, ktorá sa za minulý rok odhaduje na 5 miliónov eur.
 
Za veľký krok vo firme považuje zníženie dotácie štátu na železničnú dopravu, čo bolo príspevkom rezortu dopravy k stabilizácii verejných financií, pričom išlo o pokles o 17,3 milióna eur. K zlepšujúcemu hospodárskemu výsledku prispelo tiež zavedenie elektronických aukcií a prehodnotenie niektorých zmluvných vzťahov s obchodnými partnermi.

26.04.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...