1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Medzi Slovenskom a Rakúskom sa vybuduje zelený most pre voľný pohyb zvierat

bridge1Bratislava - Na hraniciach medzi Slovenskom a Rakúskom sa postaví nový "zelený most" pre voľný pohyb zvierat.

Ten by mal stáť na diaľnici D2 pri Moravskom Svätom Jáne. "Veľmi veľký význam vidím v znovuvytvorení Alpsko-karpatského koridoru medzi týmito veľkými územiami v rámci EÚ," reagoval pre TASR šéf envirorezortu József Nagy (Most-Híd).

"Dopravné stavby, celkovo urbanizácia presekla tento pohyb, ktorý z dlhodobého hľadiska môže mať vplyv na genetický vývoj zvierat, čo má následne veľký vplyv na biodiverzitu," podotkol. Vysvetlil totiž, že na území Karpát žije najviac veľkých šeliem v rámci celej Európskej únie. Ide o druhy ako medveď hnedý, vlk, rys alebo zubor.

Predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo (SDKÚ-DS) vyzdvihol okrem významu migrácie aj bezpečnostný aspekt, ktorý sa nedotkne len samotnej diaľnice, ale aj okolitých ciest nižšej kategórie. "Z hľadiska bezpečnosti bude potom menej zrážok áut so zvieratami a následných nešťastí," pripomenul pre TASR s tým, že zrážka so zvieraťom môže mať fatálne následky.

Na samotnej výstavbe koridoru sa dohodla slovenská aj rakúska strana, ktorá pri tejto príležitosti dnes podpísala memorandum o spolupráci pri ochrane životného prostredia. "Memorandum znamená nielen vyjadrenie dobrej vôle, ale aj zámeru vytvoriť rámec pre spoluprácu pre budovanie Alpsko-karpatského koridoru. Neznamená priame právne záväzky, ale tak štátna správa, ako aj samospráva budú v rámci tohto priestoru realizovať konkrétne opatrenia," konštatoval pre TASR šéf rezortu dopravy Ján Figeľ (KDH).

Náklady na vypracovanie projektovej dokumentácie na most na diaľnici D2 v Moravskom Svätom Jáne sa spolufinancuje z eurofondov, z Programu cezhraničnej spolupráce SR- Rakúsko 2007 - 2013. Samotná výstavba biokoridoru pre veľké šelmy bude financovaná zo štátneho rozpočtu, pričom jeho odhadovaná cena je 7,5 milióna eur. Začiatok výstavby je naplánovaný na rok 2013, ukončenie v roku 2014.

Okrem tohto ekomosta plánuje Národná diaľničná spoločnosť (NDS) výstavbu koridoru pre migráciu veľkých šeliem aj na diaľnici D1 na úseku Turany - Hubová. Na slovenských cestách sa v súčasnosti nachádzajú dva biokoridory, oba na diaľnici D1. Jeden v úseku Mengusovce - Jánovce, druhý na časti Važec - Mengusovce. Ako samostatné biokoridory slúžia pre migráciu zveri aj jednotlivé mostné objekty na cestách vyššej kategórie.

02.02.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...