1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Lufthansa ako prvá letecká spoločnosť začala lietať na biopalivo

lufthansa planeFrankfurt nad Mohanom - Lufthansa ako prvá letecká spoločnosť začala dnes využívať biopalivá v rámci pravidelnej komerčnej prevádzky.

Počas šesťmesačného obdobia testovania očakáva,že sa jej podarí znížiť emisie CO2 o 1500 ton. Okrem zníženia emisií chce Lufthansa skúškami zistiť aj vplyv biopaliva na motory.

Európske aerolínie sa snažia čo najrýchlejšie začaťs využívaním biopaliva vo svojich strojoch, aby obmedzili produkciu skleníkových plynov. Minulý mesiac podpísali s producentmi biopalív a Európskou komisiou dohodu, v rámci ktorej by sa do roku 2020 mali vyrobiť pre letecký priemysel 2 milióny ton biopalív.

Pri testovaní používa Lufthansa na poháňanie jedného z motorov lietadla Airbus na pravidelnej linke medzi Frankfurtom a Hamburgom zmes tvorenú 50 % klasického paliva a 50 % biopaliva. To vyrába firma Neste Oil z oleja semien jatrophy a ľaničníka siateho a zvieracieho tuku. Pre cestujúcich sa však podľa firmy nič nemení, počas letu nepostrehnú žiadny rozdiel oproti lietadlu používajúceho konvenčné palivo.

18.07.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...