1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Každý mesiac meškania s otvorením cesty R1 stojí Granviu 8,2 milióna eur

road construction 3Bratislava – Každý mesiac meškania s otvorením rýchlostnej cesty R1 z Nitry do Tekovských Nemiec stojí stavebnú spoločnosť Granvia 8,2 milióna eur.

Cesta sa stavia cez projekt verejno-súkromného partnerstva (PPP), v ktorom súkromná firmaštvorprúdovku postaví a štát ju následne spláca. Prvá splátka odštátu však stavebníkom putuje až po tom, keď po dokončenej ceste jazdia autá.

"Pre firmu je tak najväčšou sankciou to, že nedostane platbu za dostupnosť," zhodnotil hovorca ministerstva dopravy Martin Krajčovič.V tomto roku rezort dopravy počítal so splátkou za dostupnosť pre Granviu vo výške 24,7 milióna eur. Suma mala byť za tri mesiace: október, november a december.

Už teraz je jasné, že Granvia túto 46-km časť cesty od začiatku októbra neotvorí. Ak sa jej štvorprúdovku podarí sprejazdniť až od novembra, stratí splátku, ktorá jej prináležala za október.

Peniaze ale na druhej strane ušetrí štát, ktorý nebude musieťstavebníkom za cestu platiť. Nový termín otvorenia rýchlostnej cesty zatiaľ jasný nie je.

Dôvodom oneskorenia je to, že firma neodovzdala ministerstvu dopravy potrebnú dokumentáciu k trom úsekom cesty, ktoré sa mali sprejazdniť. Spoločnosť musí vypracovať a nechať schváliťdokumentáciu pre viac ako 500 stavebných objektov na ceste. Samotná cesta je pritom dokončená a pripravená na odovzdanie pre vodičov.

Úplné dokončenie celého projektu má prísť až v roku 2012, keďsa vodičom odovzdá do užívania aj posledný úsek R1, obchvat Banskej Bystrice.

28.09.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...