1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Doprava zo Šamorína do Bratislavy po vode by mala trvať do 25 minút

tanker1Šamorín – Ministerstvo dopravy a výstavby SR podpísalo v uplynulých dňoch zmluvu o nenávratnom finančnom príspevku  vo výške 92.200 eur z Operačného programu Integrovaná infraštruktúra na štúdiu realizovateľnosti k projektu vodnej osobnej dopravy po Dunaji do Bratislavy.

Na základe neho by doprava zo Šamorína do hlavného mesta mala trvať do 25 minút.

Ako uvádza Združenie obcí pre miestnu dopravu po Dunaji Pro-Danubia, ktoré projekt Dunajbus pripravuje, cez pracovný týždeň sa v úseku Šamorín – Bratislava pohybuje denne približne 20.000 automobilov. V ranných či popoludňajších hodinách tak dochádza k rozsiahlym dopravným zápcham, ktoré spôsobujú pravidelné dvoj- až trojhodinové zdržanie.

Združenie na základe prieskumu verejnej mienky, ktorý bol realizovaný ešte v lete 2017, zistilo, že verejnú lodnú prepravu by denne využívalo približne 6000 ľudí a cesty by sa odľahčili o 1500 áut. Previezť by bolo možné v rámci jednej cesty až 140 pasažierov a 30 bicyklov. Lode by mali 15-minútové intervaly v časoch špičky.

Združenie má v pláne vybudovať šesť nových prístavísk, a to Kyselica, Vojka, Eurovea, Au Café, River park, Devín, k trom existujúcim, ktorými sú Šamorín, Hamuliakovo a Čunovo. Štúdia pre ďalšie napredovanie projektu má byť hotová vo februári 2019.

18.12.2018 TASR

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...