1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Do Prešova čoskoro príde deväť nových dieselových autobusov

bus publicPrešov - Do Prešova príde ďalších deväť nových autobusov, ktoré budú jazdiť na trasách liniek MHD. Dopravný podnik mesta Prešov (DPMP) už podpísal kúpnu zmluvu na dodávku nových vozidiel. TASR o tom informoval hovorca mesta Vladimír Tomek.

"Po avizovanom posilnení vozového parku DPMP o šesť nových dieselových autobusov, ktorých dodanie očakávame začiatkom jesene, sa podarilo zazmluvniť ďalších deväť moderných autobusov. Pôjde o tri štandardné a šesť kĺbových vozidiel. Rámcová zmluva na nákup celkom 15 autobusov bola uzatvorená v apríli tohto roku s víťazom verejného obstarávania, ktorým sa stala česká spoločnosť SOR Libchavy. Nové vozidlá typu SOR NB 12 a SOR NB 18 si tak už čoskoro vyskúšajú aj cestujúci v prešovskej MHD," uviedol Tomek.

Kúpna cena za jeden autobus SOR NB 12 je 195.000 eur bez DPH, kĺbový autobus SOR NB 18 stojí 270.000 eur bez DPH. Financovanie prvých šiestich vozidiel, ktorých nákup bol potvrdený ešte v apríli, je z 95 percent zabezpečené pomocou Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP), zvyšných päť percent pokryje DPMP z vlastných zdrojov. Financovanie deviatich autobusov, ktorých nákup bol podpísaný v závere júla, bude zabezpečené z vlastných zdrojov dopravcu.

Ako ďalej povedal Tomek, ide o moderné, plne nízkopodlažné a klimatizované vozidlá s nízkoemisným naftovým motorom triedy Euro 6D. Samozrejmosťou je vylepšený moderný informačný systém pre cestujúcich, ktorého súčasťou sú aj interiérové LCD displeje po vzore našich najnovších trolejbusov. Súčasťou vybraných vozidiel je tiež systém automatického počítania cestujúcich.

Záručná doba na vozidlá je 36 mesiacov, respektíve 240.000 kilometrov, podľa toho, čo nastane skôr. Minimálna garantovaná životnosť vozidiel je desať rokov.

"Vďaka nákupu sa nám podarí značne omladiť vozidlový park autobusov, ktorý je výrazne zastaraný. Okrem zníženia priemerného veku autobusov rapídne zvýšime podiel klimatizovaných vozidiel a posunieme sa o krok bližšie k 100-percentám nízkopodlažnej MHD. Dodanie prvých šiestich autobusov očakávame počiatkom jesene tohto roku, ďalších deväť autobusov by mohlo prvých cestujúcich odviezť už začiatkom roku 2022," dodal Tomek.

17.08.2021 TASR

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...