1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

DACHSER Slovakia investuje do automatizácie na prvú a poslednú míľu

Dachser RumunskoProjekt automatizácie na prvú a poslednú míľu štartuje na Slovensku. Celoeurópsky projekt logistického providera DACHSER, ktorý nedávno začal pilotnú fázu na vybraných pobočkách v Európe, sa teraz rozbieha aj na Slovensku.

Ide o mobilné terminály pre vodičov na rozvozových linkách, čo umožní lepšie plánovanie vyzdvihnutia a doručenia zásielok.
 
DACHSER Slovakia investuje do automatizácie na prvú a poslednú míľu

DACHSER je špecialistom na zbernú službu a inovátorom v logistike už od svojich počiatkov. „Už teraz sú zásielky našej siete realizované s maximálnym využitím počítačových technológií a s použitím dát. Projekt reaguje na rastúce požiadavky na presnosť vyzdvihnutia a doručenia zásielok na prvú a poslednú míľu a zavádza do procesov celej skupiny DACHSER ďalší stupeň automatizácie," vysvetľuje Viliam Bokšanský, Branch Manager pobočky Lozorno.
 
Zavedenie terminálov znamená na Slovensku investíciu vo výške približne 40 tisíc eur, pričom z veľkej časti ide o nákup nových mobilných terminálov Zebra TC 77. Zavedené sú už na pobočke v Martine, kde bolo sprevádzkovaných už 11 týchto zariadení. Ďalšie zavádzanie terminálov bude nasledovať v pobočke Košice budúci rok. „Vďaka novému systému a novým mobilným terminálom môžeme z veľkej časti preniesť lokálne znalosti do jednotného celoeurópskeho autonómneho systému a ponúknuť tak našim zákazníkom ďalšie zvýšenie kvality služieb vďaka ešte lepšiemu plánovaniu," dodáva Viliam Bokšanský.

Optimalizácia prepráv na prvú a poslednú míľu

Mobilný terminál Zebra TC 77 má operačný systém Android, je opatrený batériou s výdržou 15 hodín na jedno nabitie a dotykovou obrazovkou, ktorá je prispôsobená tým najnáročnejším podmienkam prevádzky, a to aj s použitím rukavíc a vo vlhkých podmienkach. Špeciálny povrch potom zaručuje veľmi dobrú čitateľnosť aj za priameho slnka. V sade je inštalované GPS, bluetooth a umožňuje pripojenie cez wi-fi. Pokročilá skenovacia technológia umožňuje skenovanie 1D a 2D kódov aj viac čiarových kódov umiestnených na jednej etikete, je vhodná aj pre skenovanie textových polí, podpisov a ďalších. Terminály sú robustné a odolné voči poškodeniu, majú intuitívne ovládanie a ponúkajú vodičom vysoký užívateľský komfort.

Vďaka novému softvéru má vodič na prvý pohľad všetky informácie o nakládke a vykládke na poslednej a prvej míli a môže sledovať a reagovať aj na odchýlky oproti plánu a informovať o nich dispečera, terminál totiž funguje zároveň aj ako mobilný telefón. Vysoký potenciál terminálov Zebra zahŕňa funkcie prekladača a multilingválne nastavenie, messenger, funkcie fotoaparátu, navigáciu a ďalšie.

S implementáciou nových mobilných terminálov úzko súvisia aj projekty Short Distance Planning a XDP − algoritmus pre inteligentné, automatické plánovanie trasy, ktoré budú umožňovať kvalitnejšie a podrobnejšie plánovanie na poslednej a prvej míli na základe dát o zásielke, vozidlách a požiadaviek zákazníkov ako napr. údaje o doručení/vyzdvihnutí zásielky len s hydraulickou plošinou, otváracia doba príjemcu/odosielateľa, časové obmedzenie doručenia podľa zvoleného produktu alebo obmedzenie infraštruktúrou (mosty, podjazdy atď.).

30.11.2020

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...