1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Bratislavské letisko prepravilo vlani o 4,8 % menej cestujúcich

bratislava airportBratislava - Bránami Letiska M. R. Štefánika - Airport Bratislava (BTS) prešlo v minulom roku takmer 1,59 milióna cestujúcich. Medziročne tak letisko zaznamenalo 4,8-% pokles ich počtu.

"Bol to rok, ktorý sa nám na začiatku nejavil priaznivo pre krízu či problémy v arabskom svete," konštatoval na dnešnej tlačovej konferencii šéf BTS Maroš Jančula. Ako však dodal, aj napriek poklesu množstva vybavených cestujúcich letisku narástli tržby. Pod tým sa skrýva pokles prevádzkových nákladov o 5 % či rast výnosov z leteckej činnosti o 8,2 % na úroveň takmer 20 miliónov eur. "V podstate tak môžeme hodnotiť minulý rok ako úspešný z pohľadu manažmentu, z pohľadu spoločnosti ako takej," zhodnotil.

Z celkového počtu takmer 1,59 milióna ľudí využilo 1,12 milióna pravidelné linky, pričom lietali do 32 destinácií, ktoré z letiska ponúkalo sedem dopravcov. Najväčší záujem bol o spoje írskej nízkonákladovky Raynair, ktorá vlani prepravila viac ako 1 milión cestujúcich. Najvyhľadávanejšími destináciami boli Londýn, Miláno a Dublin.

Charterovú dopravu využilo takmer 458.000 ľudí. "Za štyri dovolenkové mesiace došlo k 7-% nárastu. Je to dobrý signál, že Slováci lietajú," povedal obchodný riaditeľ BTS Tomáš Kika. Tento typ dopravy ponúkalo 12 dopravcov, a to do 36 lokalít. Najviac cestujúcich využilo služby Travel Service, konkrétne 316.009. Najobľúbenejšou destináciou bola turecká Antalya, ktorá tak vystriedala egyptskú Hurghadu.

Kika vyzdvihol prínos nových dopravcov. Išlo o UTAir, ktorý postupne z pár letov do týždňa zvýšil frekvenciu na dennú. Nové spojenia ponúkla aj nízkonákladovka Norwegian, a to do Osla a Kodane, pričom do každej destinácie lieta dvakrát týždenne. Vzniklo tak viac ako 16 transferových spojení. Kika sa dotkol aj ČSA, ktoré z letiska lietali iba niekoľko mesiacov. "Ukázala sa však dôležitosť takýchto spojení, hlad po nich," dodal.

Bratislavské letisko zaznamenalo vlani rekord v objeme vybaveného nákladu. Medziročným rastom o 16 % sa dostal na hranicu 20.530 ton. "Pod tým si možno predstaviť 250 plne naložených Boeingov 737 či 1,2 milióna batožín," priblížil Kika. Ako dodal prevádzkový riaditeľ Juraj Mitka, prioritou letiska sa po dostavaní terminálu stane infraštruktúra pre náklad. "Chceme vytvoriť podmienky, priestory na špedíciu," uzavrel.

09.02.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...