1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Akcie Lufthansy klesli o vyše 9 %

lufthansaFrankfurt nad Mohanom - Akcie nemeckých aerolínií Lufthansa v pondelok ráno padli takmer o 9 %. Dôvodom je kritika investorov týkajúca sa štátnej pomoci, ktorú spoločnosť naliehavo potrebuje.

Cena akcie aerolínií prvý deň obchodovania na indexe MDax klesla na 9,28 eura. Akcie Lufthansy boli pôvodne súčasťou indexu 30 nemeckých blue-chipov Dax, ale pre rozsiahly negatívny vplyv pandémie nového koronavírusu na leteckú dopravu, ktorý firme spôsobil obrovské straty, boli preradené na index stredne veľkých firiem MDax.

Lufthansa naliehavo potrebuje záchranný balík v objeme 9 miliárd eur, na ktorom sa dohodla s vládou a ktorý už schválila Európska komisia (EK). Poslednou prekážkou je súhlas akcionárov. Mimoriadne valné zhromaždenie sa má konať vo štvrtok (25. 6.).

Existujú obavy, že plánovanú finančnú injekciu zmarí slabá účasť akcionárov na mimoriadnom valnom zhromaždení. Šéf Lufthansy Carsten Spohr uviedol, že na akcionárov, ktorí sa zaregistrovali na zhromaždenie, pripadá menej ako 38 % kapitálu spoločnosti. Ak na prítomných akcionárov pripadá menej než 50 % kapitálu, pri hlasovaní sa požaduje dvojtretinová väčšina.

Získať takú podporu môže byť náročné, keďže najväčší akcionár Heinz Hermann Thiele, ktorý aktuálne kritizoval štátnu pomoc, neprisľúbil, že dohodu podporí.

03.07.2020 TASR

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...