1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Aerolínie KLM aj lodiarsky koncern CMA CGM sa stiahnu z Iránu

KLM airplaneDubaj - Holandská letecká spoločnosť KLM oznámila, že ukončí spojenie s Iránom, ktoré obnovila pred dvomi rokmi.

Podľa jej oficiálneho oznámenia sú dôvodom "negatívne výsledky a finančné vyhliadky," americký denník The Washington Times však informoval, že príčinou je aj "tlak v dôsledku zostrujúceho sa postoja Washingtonu".

Aerolínie, ktoré sú súčasťou leteckej spoločnosti Air France KLM, oznámili svoje rozhodnutie počas víkendu. Ako uviedli, posledný priamy let z Amsterdamu do Teheránu je naplánovaný na 22. septembra s návratom na druhý deň.

Spoločnosť KLM obnovila lety do Teheránu v roku 2016 po tom, ako Irán a svetové veľmoci uzatvorili dohodu o iránskom jadrovom programe. Výmenou za to ukončili sankcie voči Teheránu a do krajiny sa začali vracať zahraničné firmy vrátane KLM, ktorá sa predtým z iránskeho trhu stiahla v roku 2013.

V máji tohto roka však americký prezident Donald Trump oznámil, že USA odstupujú od dohody a voči Iránu opätovne zavedú sankcie. Zároveň pohrozil európskym firmám, aby do 4. novembra ukončili obchodovanie s Iránom, inak im budú hroziť sankcie.

Air France obnovila lety do Iránu rovnako v roku 2016, a to po ôsmich rokoch. Francúzska letecká spoločnosť zatiaľ lety neruší.

Podobne ako holandské aerolínie plánuje pozastaviť spoluprácu s Iránom aj francúzsky lodiarsky koncern CMA CGM. A neskrýva, že sa obáva ohrozenia svojho biznisu americkými sankciami. "Dôvodom nášho rozhodnutia ukončiť poskytovanie našich služieb pre Irán je Trumpova administratíva," uviedol šéf CMA CGM Rodolphe Saade. Rovnaký krok pred časom urobili dánska lodiarska spoločnosť A.P. Moller-Maersk či francúzsky ropný koncern Total.

13.07.2018 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...