1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Aerolínie easyJet vykázali v 1. kvartáli stratu, jej rozsah však výrazne klesol

easyjet planeLondýn - Britské nízkonákladové aerolínie easyJet pokračovali v 1. kvartáli súčasného obchodného roka v strate, jej rozsah však spoločnosť dokázala znížiť o viac než tretinu. Výsledky podporil výrazný rast tržieb, keď príjmy z prepravy cestujúcich vzrástli o takmer 80 %.

Firma zároveň uviedla, že za celý obchodný rok očakáva zisk, pričom výsledky by mali prekonať súčasné očakávania trhov.

Spoločnosť v stredu oznámila, že za 1. štvrťrok obchodného roka 2022/2023, čo predstavuje obdobie od októbra do konca decembra, zaznamenala stratu pred zdanením na úrovni 133 miliónov libier (150,51 milióna eur). V rovnakom období predchádzajúceho obchodného roka vykázali aerolínie stratu 213 miliónov libier.

Tržby dosiahli 1,47 miliardy libier, čo medziročne predstavuje rast o 83 %. Príjmy z prepravy cestujúcich vzrástli o 78 % a vedľajšie príjmy sa zvýšili o 77 %.

Čo sa týka ďalšieho vývoja, aerolínie easyJet očakávajú postupné zlepšovanie svojej finančnej situácie. Ako dodali, za 1. polrok 2022/2023 by strata pred zdanením mala byť výrazne nižšia než za rovnaké obdobie predchádzajúceho obchodného roka.

Podobne optimistická je letecká spoločnosť aj v súvislosti s vývojom za celý obchodný rok. "Zatiaľ čo naďalej registrujeme neisté vyhliadky svetovej ekonomiky, vzhľadom na súčasný vysoký dopyt po leteckej doprave a pozitívny vývoj v oblasti rezervácií na letnú sezónu očakáva easyJet za celý rok 2022/2023 zisk, pričom ten by mal byť vyšší, než predpokladajú trhy," uviedli aerolínie.

Zároveň zlepšili vyhliadky v oblasti rastu počtu cestujúcich. Spoločnosť pôvodne počítala s rastom ich počtu o 30 %, teraz očakáva rast o 50 %.    

01.02.2023 TASR

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...