1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

ZCHFP dlhodobo upozorňuje na zhoršovanie podnikateľského prostredia

ZCHFP logoZväz chemického a farmaceutického priemyslu (ZCHFP) SR, spolu s ďalšími profesijnými zväzmi a organizáciami, dlhodobo a bohužiaľ neúspešne upozorňujú na neustále zhoršovanie podnikateľského prostredia. Potvrdila to aj najnovšia Správa o globálnej konkurencieschopnosti 2012 ‑ 2013, zverejnená Svetovým ekonomickým fórom (WEF), ktorá pridelila Slovenskej republike v hodnotení konkurencieschopnosti 71. priečku v rebríčku 144 krajín, čo je historicky najhoršie umiestnenie. Pritom nižšie sa z krajín EÚ nachádzajú už len Rumunsko a Grécko. Informoval o tom prezident ZCHFP SR Ing. Roman Karlubík, MBA.

,,Ak sa politické garnitúry nespamätajú a neprestanú zhoršovať podnikateľské prostredie, už teraz historicky najvyššie tempo rastu krachujúcich podnikov sa ešte zvýši a Slovensku hrozí odliv zahraničného kapitálu, ale aj presun domácich firiem do daňovo prijateľnejších krajín. Paradoxne pritom jednými z najväčších problémov pri podnikaní sú také, ktoré si nevyžadujú rozsiahle financie na ich nápravu, ale ich riešenie je v politickej a legislatívnej rovine. Ide o nízku vymožiteľnosť práva, neefektívnosť a nekvalitu vzdelávacieho systému, neefektívne verejné inštitúcie, korupciu, byrokraciu a neefektívny trh práce. Namiesto vyriešenia týchto problémov však podnikateľov čaká ďalšie zvyšovanie daňového a odvodového zaťaženia a nový zákonník práce, ktoré im ďalej zhoršia podmienky na podnikanie“, upozornil R. Karlubík.

Dodal, že práve súbeh prijímaných opatrení, spolu s terajšou nevyhovujúcou základňou na podnikanie, spôsobia zníženie konkurencieschopnosti slovenského priemyslu, zvýšenie cien, únik kapitálu do zahraničia, ohrozenie zamestnanosti a likvidáciu mnohých, predovšetkým malých a stredných podnikov. Navyše chemický a farmaceutický priemysel to postihne dvojnásobne, pretože vládne opatrenia, zhoršujúce podnikateľské prostredie, prichádzajú v čase, kedy EU zaťažuje národné parlamenty sprísnenou náročnou legislatívou, na ktorú hlavne noví členovia EU nemajú zdroje.

,,Preto by vláda mala viac šetriť a namiešať správny mix zvýšenia priamych a nepriamych daní a nielen prenášať na firmy hlavné bremeno finančnej konsolidácie. Firmy nepotrebujú dotácie, ale ponechanie ich vlastných vytvorených prostriedkov. Štát by si mal uvedomiť, že je v jeho záujme nechať prežiť podnikateľský sektor, ktorý mu generuje príjmy. Zhoršením budú najviac postihnuté malé a stredné podniky, ktoré tvoria väčšinu zamestnanosti. Na šetrení by sa však mali podieľať všetci a najlepšie priamo. Firmy nebudú mať inú možnosť, než preniesť dopady opatrení aj na obyvateľstvo a najväčší dopad si odnesú spotrebitelia, ktorých väčšina je z nižšej a strednej triedy“, uzatvoril R. Karlubík.

ZCHFP SR reprezentuje 49 členských subjektov z chemického a farmaceutického priemyslu, v ktorých pracuje viac ako 12 000 pracovníkov. V celom odvetví chémie podniká 182 firiem s viac ako 20 zamestnancami. V chemickom odvetví na Slovensku k 30. marcu 2012 v týchto firmách pracovalo 36 928 ľudí. Výroba chemikálií a chemických výrobkov patrí, v rámci spracovateľského priemyslu, medzi strategické odvetvia v priemysle SR. Výrobný program tvorí široké spektrum produktov, od organických a anorganických chemikálií, cez priemyselné hnojivá, pneumatiky, výrobky z gumy, farby, laky, liečivá, až po sofistikované špeciálne výrobky a chemické vlákna. Zabezpečuje aj medziprodukty pre ďalšie spracovanie.

10.09.2012

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...