1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Zamietli žalobu NCHZ voči vysokej pokute od EK za kartelovú dohodu

nchzBratislava/Luxemburg - Všeobecný súd v Luxemburgu zamietol dnes žalobu Nováckych chemických závodov (NCHZ) voči Európskej komisii (EK).

NCHZ, ktoré v súdnom konaní podporovala aj Slovenská republika, chceli dosiahnuť zrušenie rozhodnutia EK o pokute 19,6 milióna eur za kartelovú dohodu alebo aspoň jej zníženie.

 

"Všeobecný súd zamietol žalobu zo strany Novácke chemické závody a 1. garantovaná proti Komisii, ktorá im stanovila pokutu 19,6 milióna eur za porušenie pravidiel hospodárskej súťaže Európskej únie (EÚ)," TASR informovala Zuzana Trebulová z Tlačovej a informačnej sekcie Súdneho dvora EÚ. Spoločnosti podľa nej môžu voči rozsudku Všeobecného súdu podať odvolanie, potom bude rozhodovať Súdny dvor EÚ. Všeobecný súd podľa rozsudku zastáva názor, že výška uloženej pokuty je vzhľadom na okolnosti prípadu, závažnosť a dobu porušenia pravidiel, ako aj vzhľadom na ekonomické zdroje závodov, primeraná.

Európska komisia v júni 2009 uložila pokutu v celkovej hodnote viac ako 61 miliónov eur deviatim firmám. Spoločnosti, ktoré dodávali na európsky trh karbid vápenatý, podľa EK uzavreli v období od apríla 2004 do januára 2007 kartelovú dohodu o cenách a porušili tak pravidlá hospodárskej súťaže. Z celkovej pokuty pripadla najvyššia suma na Novácke chemické závody a 1. garantovanú.

19.12.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...