1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Švajčiarsky koncern Novartis zvýšil zisk v 1. kvartáli o vyše pätinu

NovartisŽeneva - Švajčiarska farmaceutická spoločnosť Novartis oznámila kvartálny rast zisku o vyše pätinu, k čomu prispel rast tržieb ťahaný najmä predajom lieku na srdce Entresto, ale aj dopytom po lieku pre pacientov so psoriázou Cosentyx.

Jeden z najväčších farmaceutických koncernov uviedol, že čistý zisk za 1. štvrťrok dosiahol 2,03 miliardy USD (1,64 miliardy eur). Na porovnanie, v rovnakom období minulého roka predstavoval 1,67 miliardy USD. Medziročne tak zisk vzrástol takmer o 22 %. Prevádzkový zisk sa zvýšil z 1,92 miliardy na 2,45 miliardy USD.

Čisté tržby vzrástli zhruba o 10 % na 12,69 miliardy USD. Spoločnosť tak prekonala odhady analytikov, ktorí počítali s rastom tržieb na 12,57 miliardy USD. Výrazne k tomu prispel liek Entresto pre pacientov s dlhodobým zlyhávaním srdca, tržby z predaja ktorého vyskočili o 126 %. Úspešné výsledky zaznamenala firma aj pri predaji lieku pre pacientov so psoriázou Cosentyx. Tržby v tomto prípade vzrástli o 35 %.

Čo sa týka trhov, výrazne sa zvýšili tržby v rozvíjajúcich sa ekonomikách. Ako uviedol Novartis, rast predstavoval dvojcifernú hodnotu, najmä vďaka 18-% rastu tržieb v Číne.

26.04.2018 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...