1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Po rokoch strát vykázal český Unipetrol v minulom roku zisk 7 mld. Kč

Unipetrol rpa logoPraha - Český petrochemický holding Unipetrol, ktorý kontroluje čerpacie stanice Benzina, sa v minulom roku prehupol do rekordného čistého zisku 7,036 miliardy Kč (260,39 milióna eur).

V roku 2014 ešte zaznamenal stratu na úrovni 556 miliónov Kč. Stratu vykazovala spoločnosť každoročne od roku 2011. Tržby medziročne klesli o 12 % na 108,9 miliardy Kč. Výsledky pritom výrazne ovplyvnil minuloročný požiar etylénovej jednotky v Záluží. Informoval o tom server novinky.cz.

"Za rok 2015 spoločnosť Unipetrol dosiahla mimoriadny prevádzkový zisk na úrovni takmer 11 miliárd Kč. Podarilo sa nám využiť priaznivé makroprostredie, najmä veľmi dobré rafinérske aj petrochemické marže," povedal generálny riaditeľ a predseda predstavenstva Unipetrolu Marek Świtajewski. Ako uviedol analytik BH Securities Petr Hlinomaz, ak by nedošlo v auguste k havárii, mohol byť čistý zisk pravdepodobne ešte asi o 1,5 až 1,7 miliardy Kč vyšší.

Po niekoľkodňovom požiari v Záluží stála v auguste celá petrochemická výroba, v menšom rozsahu pracovala rafinéria. Spoločnosť odhaduje, že od poisťovne by mohla získať späť náklady na opravu škody na majetku vo výške 4,1 miliardy Kč, ušlý obchodný zisk v minulom roku 2,4 miliardy Kč a ostatné prevádzkové náklady vzniknuté v súvislosti s požiarom vo výške 156 miliónov Kč.

Unipetrol je od roku 2005 súčasťou poľskej skupiny PKN Orlen, najväčšieho spracovateľa ropy v strednej Európe. Orlen drží v Unipetrole 63-% podiel. Ďalších 23,7 % akcií vlastní spoločnosť Paulinino Limited, za ktorou stojí česko-slovenská finančná skupina J&T. Zvyšok držia investičné fondy a ďalší menšinoví akcionári.

V januári podpísal Unipetrol zmluvu s rakúskou OMV o prevzatí 68 čerpacích staníc. Celkovo ich tak v Česku bude mať viac než štyri stovky.

05.02.2016 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...