1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Pfizer prevezme Allergan za 160 miliárd USD

pfizer logoNew York - Pfizer prevezme írsku spoločnosť Allergan asi za 160 miliárd USD (149,70 miliardy eur). Fúziou vznikne najväčší farmaceutický koncern na svete.

Pfizer sa dohodol na kúpe firmy Allergan, ktorá produkuje napríklad botox. Ide o najväčšiu fúziu tohto roka a najväčšiu transakciu v histórii farmaceutického priemyslu.

Akvizícia však môže vyvolať kritiku zo strany amerických politikov. Pfizer chce totiž presunúť svoj daňový domicil do Írska, kde sú nižšie dane.

Podľa zdrojov Pfizer zaplatí 11,3 svojej akcie za každú akciu Allerganu plus malú hotovosť, na ktorú má pripadnúť menej než 10 % hodnoty kontraktu. Kontrakt hodnotí akciu Allerganu na 363,63 USD, pričom v piatok (20. 11.) uzavrela na úrovni 312,46 USD.

Šéfom nového koncernu sa má stať výkonný riaditeľ Pfizeru Ian Read. Šéf Allerganu Brent Saunders má dostať vysokú pozíciu zameranú na prevádzku a integráciu. Saunders tiež získa kreslo v správnej rade.

Samotný Allergan vznikol len pred niekoľkými mesiacmi, keď rovnomenný americký koncern prevzal svojho írskeho konkurenta Actavis za 66 miliárd USD.

30.11.2015 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...