1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Odvetvie chémie a farmácie napriek problémom postupne rastie

farmaceutika2Bratislava/Púchov - Chemická a farmaceutická výroba SR v priebehu roka 2010 zaznamenávala postupný plynulý nárast v dôsledku oživenia svetovej ekonomiky po finančnej a hospodárskej kríze, ktorá sa najvypuklejšie prejavila v roku 2009.

Odvetvie však vo väčšine sektorov zatiaľ nedosiahlo predkrízovú úroveň. Konštatovalo to Valné zhromaždenie Zväzu chemického a farmaceutického priemyslu (ZCHFP), ktoré sa konalo v Púchove.

Vo väčšine pododvetví chemického a farmaceutického priemyslu (CHaFP) je pomerne vysoký medziročný nárast tržieb, čo je najmä výsledok výrazného prepadu v roku 2009. Tržby v bežných cenách dosiahli úroveň 8,495 miliardy eur, čo bolo o 24,5 % viac ako v krízovom roku 2009. Tržby v stálych cenách však vzrástli iba o 9,4 %. Uviedol na zhromaždení prezident ZCHFP) Roman Karlubík.

Delegáti diskutovali aj o najväčších problémoch súčasného chemického  a farmaceutického priemyslu, ktorými sú najmä nová chemická legislatíva REACH a jej dosah predovšetkým na malé a stredné podniky, príprava zákona o starých environmentálnych záťažiach, aktuálne problémy zákona o vodách i legislatíve emisií. Všeobecne v rámci EÚ dochádza k obrovskému nárastu legislatívnych iniciatív, ktoré prinášajú často v čase nezvládnuteľné finančné nároky na jednotlivé podniky.

Po implementácii legislatívy REACH, ktorá odčerpala podnikom veľké zdroje, prichádza povinnosť jej implementácie na malé a stredné podniky. Ďalej prichádza SEVESO II – sprísnenie nakladania s nebezpečnými látkami. "Už dnes sa s hrôzou pozeráme na snahu o dosiahnutie zníženia emisií už do roku 2020 dokonca o 30 %, namiesto plánovaných 20 %, navyše zámerom je do roku 2040 zníženie o 80 %! Je pravdepodobné, že nás čaká kompletná prestavba nielen technológií, ale celej stratégie podnikania v jednotlivých odvetvových segmentoch v najbližšom období," konštatoval Karlubík.

22.06.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...