1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Novartis zaznamenal v 3. kvartáli pokles zisku

NovartisBazilej - Švajčiarsky farmaceutický koncern Novartis zaznamenal v 3. kvartáli pokles zisku, už siedmy štvrťrok po sebe.

Pod tento výsledok sa podpísala tvrdá konkurencia na trhu s generickými liekmi, ktorú neprevážili ani dobré tržby z predaja lieku proti psoriáze Cosentyx alebo lieku Gilenya na sklerózu multiplex.

Čistý jadrový zisk druhého najväčšieho výrobcu liekov v Európe z hľadiska tržieb v 3. kvartáli klesol o 2 % na 2,94 miliardy USD (2,70 miliardy eur) z 2,99 miliardy USD.

Po očistení od jednorazových položiek a prepočítaní na akciu sa zisk Novartisu v 3. štvrťroku znížil na 1,23 USD/akcia z vlaňajších 1,27 USD na akciu. Tento výsledok však prekonal odhady analytikov, ktorí koncernu predpovedali zisk 1,20 USD/akcia.

Tržby Novartisu za tri mesiace do konca septembra klesli o 1 % na 12,1 miliardy USD a zaostali za odhadmi analytikov, ktorí počítali s tržbami 12,2 miliardy USD. Dôvodom nižších tržieb boli nepriaznivé menové kurzy, keďže objem predaja farmaceutickej firmy v sledovanom období vzrástol o päť percentuálnych bodov.

31.10.2016 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...