1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Novartis predal časti firmy Sandoz indickej spoločnosti Aurobindo

NovartisŽeneva - Švajčiarska farmaceutická spoločnosť Novartis sa dohodla na predaji dermatologickej značky PharmaDerm a portfólia orálnych generických produktov dcérskej firmy Sandoz indickej spoločnosti Aurobindo Pharma za 900 miliónov USD (777,07 milióna eur).

Švajčiarsky výrobca liekov sa chce viac sústrediť na oblasti s vyšším rastovým potenciálom.

Dohoda zahŕňa približne 300 produktov a rozvojových projektov spoločnosti Sandoz a dodatočné platby vo výške 100 miliónov USD v závislosti od jej výkonu, povedal Novartis.

Akcie v spoločnosti Aurobindo po zverejnení tejto správy vzrástli o viac ako 5 %, zatiaľ čo akcie spoločnosti Novartis počas ranného obchodovania stagnovali.

Podľa Stefana Schneidera, analytika švajčiarskej banky Vontobel, dohoda nie je prekvapením. Pripomenul, že cenové tlaky na americkom trhu s generikami sú veľké. A kým vlani tržby v tomto segmente dosiahli 1,5 miliardy USD, v 1. polroku 2018 to bolo len 600 miliónov USD. Aj firma Sandoz so 131-ročnou históriou pociťuje dôsledky týchto tlakov v USA, čo prinútilo generálneho riaditeľa Novartis Vasa Narasimhana predať časti Sandozu.

Zároveň ale uviedol, že ostatné divízie Sandozu sú aj naďalej kľúčovými súčasťami spoločnosti Novartis. Švajčiarska firma tento rok avizovala, že má v úmysle predať niektoré divízie Sandoz po tom, ako zverejnila jej neuspokojivé výsledky.

Po ukončení transakcie zostane portfólio spoločnosti Sandoz v USA naďalej dosť veľké a bude zahŕňať biologické liečivé prípravky, lieky s pridanou hodnotou a komplexné generiká, ako sú injekčné, respiračné a oftalmologické lieky, uviedla firma.

Indická spoločnosť Aurobindo sa po dokončení obchodu stane druhým najväčším producentom dermatologických výrobkov a generík v USA.

Očakáva sa, že Aurobindo prevezme približne 750 zamestnancov, ako aj obchodných zástupcov značky PharmaDerm, povedal Novartis.

19.09.2018 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...