1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Messer otvoril novú výrobnú prevádzku na výrobu argónu v Šali

Messer gas logoŠaľa – Výrobca priemyselných plynov Messer otvoril v Šali novú výrobnú prevádzku. Zameraná je na výrobu argónu založenú na využití zvyškových plynov zo syntézy amoniaku. Takmer desaťmiliónovú investíciu začal Messer stavať v roku 2017.

Podľa slov manažéra spoločnosti Johanna Ringhofera umožní investícia zvýšiť kapacity výroby argónu, čo posilní pozíciu firmy na trhu.

Výroba argónu je zameraná na technológiu spracovania odplynu z vedľajšieho výrobného podniku na výrobu čpavku Duslo Šaľa. Jednotlivé zložky odplynu sú kryogénne separované a následne poslané naspäť do výrobnej jednotky, z ktorej prišli, ako suroviny. Vyrobený čistý argón je určený na ďalší predaj na Slovensko i do všetkých okolitých štátov. Jeho využitie je najmä pri zváraní v ochrannej atmosfére, inertizácii pri vysokých teplotách. Spotreba argónu stúpa aj v najrôznejších medicínskych aplikáciách.

Proces výroby na Slovensku tiež znižuje emisie oxidu uhličitého (CO2). Nákladné autá vozia dodávky na kratšie vzdialenosti, čo pri plnej kapacite znamená zníženie emisií CO2 o 1,4 tony za deň.

22.12.2021 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...