1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Lepšie časy pre výrobcov liekov v Česku sa skončili

farmaceutika2Praha – Lieky v Česku už nie sú takým dobrým biznisom, ako bývali ešte pred pár rokmi. Podľa českého denníka E15 to tvrdia predstavitelia farmaceutických firiem.

Tie tento rok očakávajú pokles tržieb. Spôsobí ho hlavne znižovanie regulovaných cien liekov, na ktoré prispievajú zdravotné poisťovne.

 

Niektorí výrobcovia zaznamenali pokles tržieb už vlani. Obrátil sa tak dlhoročný trend. Od vzniku Českej republiky trh dynamicky rástol s výnimkou roku 2006 nepretržite až do roku 2010. Posledné dostupné údaje uvádzajú, že v roku 2011 odobrali lekárne a nemocnice lieky za 59 miliárd Kč (2,30 miliardy eur). Suma je bez dane z pridanej hodnoty (DPH) a marže.

Predaj liekov na českom trhu v roku 2007 medziročne vzrástol o 13,9 %, v roku 2009 o 9,6 %, ale v roku 2011 len o 0,1 %. Vlani zrejme došlo k poklesu tržieb a tento trend by sa mal preniesť aj do tohto roka.

Štátu sa v posledných rokoch podarilo stlačiť ceny niektorých liekov o desiatky percent. Námestník ministra zdravotníctva Petr Nosek tvrdí, že v momente, keď v krajine nepokračuje ideálny hospodársky vývoj, je správne, že sa na úsporách výdavkov podieľajú nielen zdravotníci, ale aj farmaceutické firmy.

Vývoj má však aj tienistú stránku. Pavel Košek zo spoločnosti Teva upozornil na to, že neziskové lieky budú firmy sťahovať z trhu a motivácia pre vstup nových liekov bude veľmi nízka. Sú skupiny liekov, ktorých užívanie by malo rásť. Ide o lieky na diabetes, vysoký tlak, cholesterol a ďalšie civilizačné choroby, pri ktorých farmakologická prevencia môže zabrániť výrazným budúcim nákladom.

Internetová stránka E15 nedávno priniesla informáciu o plytvaní liekmi v Česku. Námestník Nosek uviedol, že na nepoužité lieky vydalo predvlani české zdravotníctvo viac ako 1,5 miliardy Kč. Česi vrátili lekárňam lieky za 1 miliardu Kč a prípravky v hodnote 155 miliónov odovzdali v ordináciách, do popolníc vyhodili lieky za 400 miliónov Kč. Zistil to prieskum reálneho využitia liečiv.

28.01.2013 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...