1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Do NCHZ vstúpili finančníci

nchzBratislava - Po tom, ako sa Novácke chemické závody (NCHZ) dostali do problémov kvôli takmer 20-miliónovej pokute od Európskej komisie (EK) za kartel a prešli najväčším konkurzom na Slovensku, v nich získali podiel známy slovenský finančník Mário Hoffmann aj J&T banka. Informovali o tom vo vydaní Hospodárske noviny (HN).

Firma sa pre existenčné problémy dostala do konkurzu a hoci prvý tender skončil neúspešne, v druhom firmu získala spoločnosť Via Chem Slovakia. Tá ju však podľa HN v auguste tohto roka, teda deň po tom, ako zmenu vlastníka odsúhlasil Protimonopolný úrad (PMÚ), predala holdingu Energochemica SE. Na túto spoločnosť má Hoffmann vplyv cez Poštovú banku, ktorú spoluvlastní aj jeho skupina Istrokapitál.

"Poštová banka vlastní v holdingu Energochemica SE akcionársky podiel v hodnote 3,33 %," potvrdila HN hovorkyňa banky Eva Sagálová. Banka je zároveň jedným z najväčších veriteľov nováckej chemičky, podľa medializovaných informácií výška jej pohľadávok predstavuje 15 miliónov eur.

Súčasný šéf NCHZ Ondrej Macko tvrdí, že ak sa podnik dokáže očistiť od svojich dlhov, má dobrú perspektívu a v zisku môže byť do niekoľkých rokov. Dlhy v súčasnosti tvorí najmä pokuta od EK v hodnote 19,6 milióna eur, pohľadávka Fondu národného majetku (FNM) za 22 miliónov eur a záväzky voči podnikateľovi Miroslavovi Remetovi spolu za približne 20 miliónov eur.

12.10.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...