1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Chemický koncern BASF výrazne zhoršil tohtoročný odhad zisku a tržieb

basfLudwigshafen - Nemecký chemický koncern BASF výrazne zhoršil vyhliadky zisku a tržieb na tento rok, pričom ako dôvod uviedol pokračujúce obchodné spory vo svete a nepriaznivý vývoj priemyselnej produkcie.

Zatiaľ čo spoločnosť pôvodne očakávala tento rok rast tržieb aj zisku, teraz počíta v obidvoch prípadoch s poklesom.

"Konflikty USA s obchodnými partnermi, najmä s Čínou, sa do dnešných dní nezmiernili," uviedla spoločnosť v oficiálnom oznámení, ktorý zverejnila agentúra DPA. "Samit G20, ktorý sa uskutočnil koncom júna v Japonsku, v skutočnosti ukázal, že ani v 2. polroku tohto roka sa s rapídnym zmierňovaním napätia počítať nedá," dodala firma.

Druhý kvartál bol podľa BASF charakteristický slabšou než pôvodne očakávanou priemyselnou produkciou, najmä v oblasti automobilovej výroby. Firmu poškodil aj horší vývoj v americkom agrosektore v 2. štvrťroku.

Vzhľadom na tento vývoj nemecká spoločnosť najnovšie očakáva, že jej upravený zisk pred úrokmi a daňami (EBIT) bude až o 30 % nižší než v roku 2018. V pôvodnom odhade pritom uvádzala rast upraveného EBIT v rozmedzí od 1 % do 10 %. Za 2. kvartál očakáva BASF pokles upraveného EBIT približne o 47 %.

Aj v prípade tržieb počíta BASF s poklesom. Pôvodne pritom očakávala rast, a to v rozmedzí od 1 % do 5 %.

15.07.2019 TASR

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...