1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

ChemChina ponúka 43 miliárd USD za kúpu Syngenty

chemicke skumavkyPeking - Čínska štátna spoločnosť China National Chemical Corp., známa tiež ako ChemChina, ponúka za kúpu švajčiarskeho výrobcu pesticídov a osív Syngenta 43 miliárd USD (39,38 miliardy eur).

Ak sa obe strany dohodnú, bude to najväčšia zahraničná akvizícia čínskej firmy.

Presnejšie, ChemChina ponúka Syngente v hotovosti 465 USD za jednu akciu, čo je zhruba 20 % nad úrovňou, pri ktorej akcie švajčiarskej firmy uzavreli v predchádzajúci deň obchodovanie na burze. Predstavenstvo Syngenty odporučilo akcionárom, aby ponuku prijali.

Dohoda je súčasťou "akvizičného ťaženia" čínskych firiem, ktoré sa snažia diverzifikovať svoje trhy a expandujú do zahraničia, aby zmiernili vplyv spomaľovania čínskej ekonomiky na svoje výsledky. A tiež aby získali zahraničné technológie a odborné znalosti.

Táto akvizícia je v súlade s plánmi čínskej vlády, ktorá si dala za cieľ dosiahnuť potravinovú bezpečnosť zvýšením domácej poľnohospodárskej produkcie a znížením dovozu potravín.

Ak sa obchod podarí, pomôže to ChemChine dokončiť transformáciu a stať sa jedným z najväčších dodávateľov pesticídov a agrochemikálií na svete. Okrem toho jej to pomôže znížiť závislosť na spracovaní ropy a výrobe petrochemických produktov, ktoré sa v roku 2014 podieľali takmer 50 % na jej tržbách.

Očakáva sa, že dohoda bude uzavretá do konca tohto roka. ChemChina si plánuje ponechať doterajší manažment Syngenty, len do predstavenstva dosadí niekoľko svojich ľudí. Okrem toho ChemChina zváži aj prípadnú prvotnú verejnú ponuku akcií.

10.02.2016 TASR

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...