1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Bayer vykázal za 3. kvartál stratu

bayerLeverkusen - Nemecká chemická a farmaceutická spoločnosť Bayer vykázala za 3. kvartál stratu. Okrem nižších tržieb k tomu prispeli aj dodatočné rezervy na urovnanie sporov v súvislosti s tvrdením, že prostriedok na ničenie buriny Roundup spôsobuje rakovinu.

Roundup vyrába americká spoločnosť Monsanto, ktorú Bayer získal v roku 2018 za 63 miliárd eur.

Koncern tak vykázal za tri mesiace do konca septembra čistú stratu 2,74 miliardy eur, zatiaľ čo pred rokom mal zisk 1,04 miliardy eur.

Zisk pred úrokmi, zdanením, odpismi a amortizáciou (EBITDA) a bez mimoriadnych položiek klesol o 21,4 % na 1,79 miliardy z 2,29 miliardy eur v predchádzajúcom roku.

Tržby sa v uplynulom štvrťroku znížili na 8,51 miliardy eur z vlaňajších 9,83 miliardy eur. Analytici predpovedali Bayeru tržby na úrovni 9,05 miliardy eur.

Bayer potvrdil svoj výhľad a očakáva v tomto roku nárast tržieb po úprave o kurzové vplyvy na 43 až 44 miliárd eur a EBITDA bez špeciálnych položiek zhruba 12,1 miliardy eur.

Koncern uviedol tiež, že jeho náklady na ukončenie sporov okolo Roundupu, ktoré mali dosiahnuť 11 miliárd USD (9,44 miliardy eur), môžu byť o 750 miliónov USD vyššie.

Bayer v júni v zásade uzavrel dohodu s právnikmi amerických žalobcov, ale sudca neskôr vzniesol námietku v súvislosti s usporiadaním budúcich prípadov, ktoré ešte môžu byť predložené. Bayer tak v 3. štvrťroku vyčlenil ďalšie financie na pokrytie zvýšených nákladov.

Koncern uviedol, že v júni bolo podaných približne 125.000 žalôb proti Roundupu. Riešenie právnych problémov bude „vyžadovať viac času“. V 3. štvrťroku tak na to vyčlenil 2 miliardy USD namiesto pôvodne plánovaných 1,25 miliardy USD.

11.11.2020 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...